Diari de lectura. Cercamón (9)

27 de maig 2011 0 comentaris
Assistents: 19
Temps de lectura: 50 minuts
Lectura: Uns tres capítols i escaig, 29 pàgines.
Clima: Sol i calor, molta calor
Observacions: La Cinta ens ha proveit, just abans de la lectura, de cireres de Sant Climent acabades de collir.

Lectura. Hem acabat de llegir el capítol 18è (La croada) i hem llegit sencers els capítols 19è i 20è (Cercamón i Gilabert de Castres i Muret). També hem tingut temps de llegir l'inici del següent capítol, el que explica la trobada de Domingo de Guzman i Francesc d'Assís.
 
Carcasonne, un dels escenaris d'en Cercamón
 
La lluita contra els càtars s’ha engegat. Ho vam llegir la setmana passada, en paraules del papa Innocenci III: Soldats de Crist! Extermineu l’heretgia... Avui hem entrat de ple en aquesta part de la història.


En aquesta pàgina , a més de trobar fotografies, mapes i alguns enllaços interessants sobre els càtars ho expliquen aixi: 
L’any 1209 el Papa Innocent III posà en marxa una “creuada contra els Albigesos“. Durant nou anys els barons i nobles del nord de França, capitanejats per Simó de Montfort, assetjaren a sang i foc tot el país.


Perfectes, fidels, creients i simpatitzants eren cremats i les seves terres incautades. La repressió del catarisme al Llenguadoc fou una immensa tragèdia.  Tant sols un príncep catòlic, Pere II, Rei d’Aragó i Comte de Barcelona es posà al costat dels càtars del Llenguadoc, però fou mort a la batalla de Muret l’any 1213 i novament Simó de Montfort fou proclamat per Roma “Comte de Tolosa”.


Durant els anys 1216 al 1224 els senyors Occitans començaren una guerra d’alliberament que va permetre recuperar els seus dominis. El catarisme ocupava novament el lloc que tenia.   En aquell moment, però, sorgí el Rei Lluís VIII -l’any 1226- i novament organitzà una creuada que derrotà definitivament als senyors Occitans.

La inquisició prengué el relleu als Senyors del Nord i aconseguiren cremar un per un tots els creients càtars. La repressió durà un segle sencer durant el qual Dominics i Franciscans començaren una nova acció espiritual que proposava a la societat un nou model de vida apostòlica.
 
PrestaShop themes