Diari de lectura. Cercamón (8)

17 de maig 2011 0 comentaris
Assistents: 20
Temps de lectura: 50 minuts
Lectura: Dos capítols i escaig, 29 pàgines.
Clima: Bon dia, bona temperatura.
Observacions: Avui hem començat escoltant la cançó de les Muntanyes araneses, en versió del grup El Pont d'Arcalís.

Lectura. Hem llegit els capítols XVI, XVII i el començament del XVIII. El llibre en té vint-i-cinc.

XVI. Blanca de Castella. La reina Blanca veu el perill que s’estén per l’Occitània a causa del poder dels càtars, de les teories trobadoresques i de l’organització política existent. Hi envia Domingo de Guzmán a predicar a les terres dels càtars i ‘dissuadir els infidels’.  En aquest camí, Domingo coneixerà Cercamón.
Al final d’aquest capítol, Domingo visita al legat pontifici del Llenguadoc, Pere de Castelnau (l’assassinat del qual més endavant, va ser el detonant del començament de la croada albigesa). Pere envia Domingo a Roma a explicar-li al papa Innocenci III com veu la situació.


XVII. Domingo de Guzmán a Occitània. Quan es troben Domingo i el papa Innocenci, aquest li explica que ‘aviat trobaran solució’ al problema càtar amb l’ajuda del rei de França i la reina de Castellà. Domingo li demana de fundar una nova orde i li és concedit, així neixen els ‘dominics’. Domingo torna al Llenguadoc per tal de convertir els heretges. 

L'Orde de Predicadors , coneguts popularment com a Dominics o Dominicans, és un orde mendicant fundat per Sant Domènec de Guzmán a Tolosa de Llenguadoc, a Occitània. El seu hàbit és blanc amb una túnica, escapulari, caputxa i capa de color negre.

Mapa de l'Occitània
Beziers, Carcassona, Tolosa,... escenaris de la novel·la



XVIII. La croada. Els càtars s’han convertit en un problema i el misteriós assassinat del legat pontifici Pere de Castelnau és el fet que desencadena la guerra contra ells i, de passada, contra els nobles i els barons poc ‘ortodoxes’, entre ells el comte Raimon de Tolosa. Cercamón serà, molt al seu pesar, testimoni de tot plegat.
 
PrestaShop themes