Diari de lectura. Divina Comèdia (16)

27 de gen. 2010 5 comentaris
Purgatori (3). Tercera sessió de Purgatori. Hem llegit els cants VII, VIII, IX i X amb els quals hem arribat fins a la porta del purgatori. Al cant VII Sordello, poeta i cavaller paisà de Virgili, explica als viatgers que no es pot seguir pujant la muntanya perquè és de nit (la nit, símbol del pecat, fa impossible el camí de la purificació). Aprofitaran l’espera per observar un altre grup d’ànimes que espera per entrar al purgatori: són els reis negligents.

Al cant VIII assistim al primer capvespre del viatge, en el què Dante s'hi recrea. Els reis negligents, mentrestant, esperen l’arribada de dos àngels del cel que els protegiran de la serp, -un altre símbol del pecat- en una escena vistosa i curiosa. Al cant IX és de nit. Dante, adormit, somia que una àliga baixa i se l’enduu cel amunt. DQuan Dante es desperta, ja és de dia i es troba en un lloc diferent d'on s'havia adormit, en un punt més alt. Són a les portes del purgatori. Santa Llúcia l’ha portat fins allà, a la porta del purgatori, assegut i amb l'espasa a la mà trobem l’àngel guardià que marcarà Dante amb set P.


Al cant X ja som dins el Purgatori. El viatgers pugen al primer replà de la cornisa que rodeja la muntanya. A una banda hi ha l’abisme, a l’altra una paret vertical de marbre blanc coberta d’escenes.

Lectura. Hem tornat a fer la lectura a la nostra sala habitual: la Sala Quixot, hem tornat a ser un bon nombre de lectors: 19 i hem aconseguit llegir 4 cants i avançar així amb una mica més de ritme en la lectura de la Comèdia.

Música. Avui ha estat el dia més musical de tots, en quatre moments diferents de la lectura els viatgers han escoltat música. Es nota que som al purgatori en comptes de l'infern! Aprofitem aquest tema per fer la pregunta del concurs: Quina música ha sentit Dante en el cants d'avui?

5 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    He llegit detingudament els cuatre cants i realment costa distingir quina musica més sent Dante. Crec que, a part del Te Deum Laudamus, sent els cants de la gent dividida en set cors, pero la oida li diu que no i la vista que sí.
    També el fum de l´encenser li fa el mateix efecte.

    Montse V.
    fins dimecres.....

  • Grup de Lectura en Veu Alta ha dit...

    Montse,
    Al cant VII: Salve Regina (vers 82)

    Al cant VIII: Te lucis ante terminus (vers 13)

    Al cant IX: Te Deum laudamus (vers 9)

    I al cant X, efectivament, no se sent encara que sembli que sí, hi ha set cors esculpits al marbre.

    O sigui que podriem dir que Dante 'escolta' música tres cops i mig.

    Carles

    Per cert, demà tornarem a sentir música.

  • Anònim ha dit...

    Tens raó, hem de llegir mes atentament. un cop sabut está molt clar. jeje. gràcies

    Montse V.

 
PrestaShop themes