Diari de lectura. Divina Comèdia (17)

3 de febr. 2010 3 comentaris
Purgatori (4). Som a la primera cornisa del purgatori, la dels superbs, orgullosos. Aquí Dante i Virgili troben una corrua d’ànimes doblegades fins a terra, carregant pedres enormes. Parlen amb tres personatges ‘superbs’: un representa la supèrbia familiar i social, un altre la supèrbia artística i l’altre la supèrbia política.


Emparellat, com els bous sota el jou,
anava jo amb l'ombra carregada.



Al cant XII seguim trobant exemples d’orgull castigat, és part de l’educació penitencial que està rebent Dante, pas previ a que l’àngel esborri la primera P del front de Dante i mostri als viatgers el camí del segon pis. Benaurats els humils és la lliçó d'aquesta cornisa.

Als cants XIII i XIV, que hem llegit avui, arribem a la segona cornisa lloc on Dante s’haurà de purificar del segon pecat capital: l’enveja. Aquí no hi ha imatges a les pedres, hi ha un paisatge despullat. Tampoc no trobaran ànimes fins més endavant. De fet, quan els viatgers troben els envejosos, la visió és encara més trista que la dels superbs: les ànimes dels envejosos seuen a terra contra la roca, amb les parpelles cosides; en vida van ser egoistes i insolidaris i ara es recolzen entre ells amb les galtes plenes de llàgrimes.

no els arriba el do de la llum del cel:
tots tenen les parpelles foradades
i cosides amb fil de ferro, com
fan per calmar un esparver salvatge
.


Lectura. Avui ens hem reunit el grup pràcticament al complet. Què bé! Vint-i-tres adictes a la lectura en veu alta. Ens ha faltat la Rosa, que continua la seva rehabilitació els dimecres, i que ens segueix a través d'aquest bloc (una salutació, Rosa i família) i la Francesca, que també ha donat senyals de vida però que de moment no ens pot acompanyar en persona (una abraçada, Francesca). Esperem que la pròxima primavera ens deixi a tots com a nous.

Concurs. Que diferents que són aquestes boques d'aquelles de l'infern! diu Dante en un moment del XII cant. A què es refereix? Té relació amb la pregunta del concurs de la setmana passada.

I, si voleu, una alternativa: què vol dir la frase "Beati pauperes spiritu"? (que apareix també al cant XII)

3 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Diferents les sentía perque al Purgatori si entra entre càntics i al infern amb laments feroços.

    Beati pauperes spiritu, que vol dir: Benaurats els pobres en l´esperit.

    Fins dimecres....

    Montse V.

  • Anònim ha dit...

    Les veus de l'Infern eren aspres i amb molta ràbia i les del purgatori suaus i dolces.

    "Beati pauperes spiritu" vol dir beneits els pobres d'espèrit.

    Moltes records per tots.

    Rosa.

 
PrestaShop themes