Diari de lectura. L'amic retrobat (1)

19 de gen. 2011 3 comentaris
Assistents: 21
Temps de lectura: 60 minuts
Lectura: Hem llegit 5 dels 19 capítols del llibre.
Clima: Bon dia: clar, gens de fred.

Lectura. Avui hem començat la lectura de L'amic retrobat de Fred Uhlman, una novel·leta, una novel·la en miniatura, en paules d'Arthur Koestler (novel·lista, assagista, historiador, periodista, activista polític i filòsof social húngar d'origen jueu). Una novel·la en miniatura sense rastre de fúria, tot i la cruesa dels episodis que narra. 

L'aula d'en Hans Schwarzal Karl Alexander Gymnasium d'Stuttgart (més o menys)

La història comença al febrer de 1932 en una prestigiosa escola alemanya, a Stuttgart. El protagonista, Hans Schwarz coneix qui serà el seu gran amic, Konradin von Hohenfels. Els cinc capítols que hem llegit avui ens han servit per veure l'arribada d'en Konradin a l'escola, per comprovar les reaccions que provoca en els alumnes més classistes (els caviar) i també per veure els esforços d'en Hans per cridar l'atenció del nou alumne, Konradin von Hohenfels. 

Referències culturals. En poc més de 15 pàgines, Uhlman ens ha transportat a l'escenari escolar on s'inicia  l'amistat dels dos companys de classe. I, des de la primera pàgina, en què cita la trobada de Luter i l'emperador Carles V, els referents culturals són constants: el kaiser Guillem, Escipió, César, Fedre, Socràtes, Baudelaire, Rimbaud, Rilke, Barbaroja, Alexandre el Gran... Fins i tot. frases en llatí que hem pogut entendre gràcies a la traducció fiable del 'mossèn' del grup - (Non scholar sed vita discimus) - qui, a més de la vida, també va aprendre de l'escola.

Concurs. De tots els referents culturals que hem llegit avui, crec que hem estat capaços de situar la major part d'ells, però hi ha un que ha passat sense fer-li massa cabal: la Duquesa de Guermantes. El proper dia en parlarem d'ella, és un persontage literari. La pregunta és: a quina obra apareix la Duquesa de Guermantes? Qui és l'autor?


3 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    No tinc ni idea,he agut de mirar-ho a internet i per lo vist es un personatge fictici de la novela de Marcel Proust "En busca del tiempo perdido".

    No hem vaig fixar que sortis la "duquesa" a l´amic retrobat.llixim sense fixarnos ben be.

    ... siau.

    Montse Vergés

  • Grup de Lectura en Veu Alta ha dit...

    Molt bé, Montse.

    En Hans pensa amb la duquesa en relació a Konradin.

    La duquesa de Guermantes forma part de la família més aristocràtica de França, és legant, esnob, admirada, té molta influència, és provocadora amb la seva classe social, sap més coses que ningú, i la seva sola presència omple qualsevol saló.

    Hans gaudeix i espera la presència de Konradin com els persontages de Marcel Proust la duquesa de Guermantes.

    Per cert, hauríem d'incloure "La recerca del temps perdut" a la nostra llista de lectures/reptes.

    Carles

  • Anònim ha dit...

    grâcies per la explicació, m´has despertat la curiositat envers al titol de M.Proust i estarè atenta a la actual per tractar de descobrir l´interès de Hans per Konradin.

    Fins demà....

    Montse Vergés

 
PrestaShop themes