Diari de lectura. Divina Comèdia (14)

13 de gen. 2010 3 comentaris
La Comèdia. Continuació. Avui ens hem trobat vint-i-dos lectors i lectores decidits a remprendre el camí de Dante i de Virgili. Som a l'exterior i el temps ens acompanya de la millor manera possible: fa sol, no plou i el fred recula. La Quima i la Lali són de viatge i la Francesca al nostre pensament.




... i ell vingué a la vora
amb un vaixell finet i tan lleuger
que ni la quilla s’enfonsava en l’aigua.
Venia a popa el celestial nauxer,
La cara resplendent de beatitud,
I seien dins més de cent esperits.

Cant II




Purgatori (1)
. Després de travessar l'infern, Virgili i Dante -i nosaltres amb ells- passen al purgatori, que té forma de muntanya i és simètric a l'infern però en direcció inversa (les teories expliquen que el cim es va formar justament amb la terra desplaçada per la caiguda de Llucifer).

El Purgatori segueix la classificació tomística dels vicis de l'amor mal dirigit. Està dividit en set nivells, en els que s'esglaonen els set pecats capitals: supèrbia, enveja, ira, avarícia, peresa, gola i luxúria. L'ordre dels pecats és invers a l’infern: a mesura que Dant va pujant per la muntanya, la gravetat dels pecats és menor (el darrer, la luxúria, és tan sols amor mal dirigit).

Les ànimes van pujant graons a mesura que redimeixen les seves faltes, per tant regna l'esperança. A cada nivell hi ha un àngel guardià representant les virtuts capitals que s'oposen als pecats: hi trobem els àngels de la humilitat, de la caritat, de la paciència, de la generositat, de la diligència, de la temprança i de la castedat.

Al capdamunt, Dante trobarà l'accés al Paradís on Virgili s'ha d'acomiadar del Dant, perquè com que és pagà no pot accedir al paradís. El seu paper de guia l'agafarà Beatriu.

Sessió d'avui. Hem llegit els cants I, II i III. Hem conegut Cató, el vell venerable i guardià de la ribera del Purgatori. Ens hem trobat amb el primer àngel. En aquests primers cants del purgatori se'ns recorda diversos cops la raó del viatge de Dante: és un viatge de coneixement i de salvació.

Som a l’antepurgatori, fins al desè cant no arribarem al primer replà de la muntanya el dels superbs.

Concurs. D'entrada, facilet: Com va morir Cató, el guardià de la riba del Purgatori?

3 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Catón (el jove), es va suicidar, no recordo si deia com. pero consultant internet, he llegit que ho va fer per negarse a viure en un mon gobernat per Cesar.I ho va fer,llançance sobre la seva propia espasa, sense aconseguir-ho del tot en un primer intent tot i que finalment ho va acoseguir.

    Montse V.

    p.d. aixó está molt interessant

  • rosa ha dit...

    Hola a tots i totes! Cató es va sucicidar després de ser derrotat pel César.

    Em sap molt greu dir-vos que estaré uns dies sense poder compartir amb vosaltres les sessions perquè tinc rehabilitació del braç els dimecres just al migdia. Això si, el meu braç està cada dia millor.

    Tot i no poder assitir a les sessions intentaré fer els deures que van sortint al blog i així no perdré el fil.
    Fins la propera.Rosa

 
PrestaShop themes