Diari de lectura. Cercamón (10)

4 de juny 2011 0 comentaris
Assistents: 20
Temps de lectura: 50 minuts
Lectura: Gairebé tres capítols, 30 pàgines.
Clima: Dia tapat i a punt de pluja
Observacions: Avui, ni bombons, ni cireres, però la Núria ens ha portat un record del seu viatge a Madrid: un punt de llibre de la façana de l'edifici Metropolis, canotonada carrer Alcalà i Gran Via.

Lectura. Ens acostem al final del Cercamón. Avui hem acabat tres capítols més del llibre:

XXI. La Inquisició. Domingo de Guzmán i Francesc d’Assís a Roma. Blanca de Castella, reina de França, està decidida a acabar amb la resistència de càtars i de trobadors, ànima i veu d’Occitània. Simó de Monfort ha conquerit les terres occitanes i ara, la reina vol que Domingo conquereixi les ànimes (o les arranqui). Domingo ha d’anar a Roma, on li encarregaran portar a terme l’extermini dels heretges. Abans de la trobada amb el papa, Domingo es trobarà amb Francesc d’Assís i compartiran –i contrastaran- les seves visions del món. Domingo acceptà, a desgrat, el paper d’inquisidor.

Coronació del rei Lluís VIII de França i Blanca de Castella  

XXII. La revifalla. Després de la desfeta de Muret, es produeix una revifalla occitana potenciada per Roger de Foix i la seva mare, Ermessenda, amb l’objectiu d’expulsar el francès de les terres del sud. Reprenen Carcassona, Foix, Tolosa,... Cercamón és testimoni de tots aquests fets. La reina Blanca però, reacciona i torna a enviar els exercits a combatre els occitans i aconsegueix la capitulació dels comtes i nobles resistents.

XXIII. Lo rei En Jacme. Els nobles occitans miren ara cap a la cort del rei català, Jaume. El rei rep en audiència als barons pirinencs i els informa que, ara, la seva prioritat no és enfrontar-se als francesos sinó guanyar l’illa de Mallorca i les terres al sud  de l’Ebre. Amb els francs ha signat un tractat de reconeixement de drets territorials que salvaguarden Catalunya, que creixerà cap al sud i no cap al nord.

Final. El proper dimarts, 7 de juny, llegirem els dos darrers capítols de Cercamón, el XXIV (Montsegur: el qui guanya, perd) i el XXV (Esclarmonda a Castellbò: Romània deserta), aprofitarem -un cop l'hàgim acabat- per fer l'entrega de notes i la tertúlia habitual sobre el llibre, en la qual explicarem què ens ha semblat aquesta lectura i també començarem a pensar en la propera lectura.

Un cop enllestides les sessions de lectura, ens quedarà celebrar un nou final de curs, per tant la previsió és fer la festa de comiat el dimarts 14 de juny, així deixem lliure la setmana de Sant Joan per poder organitzar la revetlla tranquil·lament. Començarem les vacances i ens retrobarem al setembre.
 
PrestaShop themes