Diari de lectura. Cercamón (3)

29 de març 2011 0 comentaris
Assistents: 23
Temps de lectura: 50 minuts
Clima: Bon temps. Sol. Dia de primavera. 
Observacions: Avui han retornat lectores que la setmana passada estaven de viatge. La Montserrat ens ha portat a cadascú un preciós punt de llibre de la ciutat de Praga i l'Angels i la Neus ens han convidat a tastar els "lokum" turcs.


Lectura. Avui hem llegit la part final del tercer capítol, el de la visita a Cuixà per trobar-se amb Ursèol i tot el capítol quart, el del viatge d'Ermessenda a Roma. De tornada de Cuixà, els protagonistes de la novel·la passen pel Priorat de Serrabona per descobrir el cant de les pedres i l'ofici dels picapedres.  Referent a això la Carme ens ha fet notar que l'autor parla d'un capitell gran, de marbre blanc, lletós i tendre... quan, en realitat, el marbre característic de la zona, i del Priorat concretament, és el marbre rosa del Conflent i no marbre blanc. Interessant! Podeu consultar una altra pàgina que parla del priorat de Serrabona i les seves escultures. Aquí teniu un dels capitelles descrit a la novel·la.


El quart capítol narra el viatge d'Ermessenda a Roma, això era l'any 1001, una Roma decadent amb el papa "Gerbert", anomenat Silvestre II, al capdavant i Otó III com a emperador germànic. Tots dos mantenien l'aliança entre l'esglèsia i l'imperi. Ha estat una mica més feixuc de llegir per les diverses referències històriques a l'imperi germànic, a la decadència de Roma, a Boeci,... 

Al final del capítol, Gerbert accedeix a la petició d'Ermessenda i l'aconsella: assegureu el comerç, i per això és necessari que hi hagi pau i camins. Comerç, pau i camins. 

Concurs. Política i geografia. A veure si heu estat atents a la lectura. Recordeu quina era la missió d'Ermessenda? I recordeu com hi va, a Roma, i des d'on?
 
PrestaShop themes