L'ànima valenta. Tertúlia

8 de març 2011 0 comentaris
Assistents: 18
Temps de tertúlia: 60 minuts
Clima: Bon temps
Observacions: Després de sis anys de trobar-nos els dimecres, aquesta setmana hem canviat a dimarts. A partir d'ara, el dia de lectura en veu alta serà els dimarts. A les 12 del migdia, com sempre.

Tertúlia. Dimecres passat vam acabar la lectura de L'ànima valenta però no vam tenir temps de parlar-ne amb calma, ens esperava el superpastís d'aniversari. O sigui que hem fet la tertúlia avui. He de dir que m'ha sorprés positivament. Ha estat una tertúlia diversa, animada i, fins i tot, ordenada. M'explico: la tertúlia no és el nostre punt fort, passem moltes hores compartint lectura en veu alta i, al llarg dels anys, les sessions senceres dedicades a comentar un llibre han estat molt poques. Dediquem més temps a llegir que a comentar. Però avui hem fet una bona tertúlia, és a dir, contrast d'opinions i posicions variades.

El primer tema ha estat si aquest segon llibre, L'anima valenta, aportava alguna novetat a la història de L'amic retrobat. Les primeres lectores que han intervingut, tot i que el llibre els hi ha agradat, pensen que no, que no calia aquesta segona part, que tot quedava prou clar amb el primer llibre. Naturalment, això ha provocat reaccions dels lectors que pensàven que sí, que el llibre aportava novetats, que les explicacions d'en Konradin eren prou necessàries, que completàven la història, en definitva.

Un segon tema, més allunyat de la pròpia experiència lectora i molt més complex, ha estat el tema dels jueus, com són i com són 'valorats', i com han estat al llarg de la història. També hem parlat del coneixement que tenien els alemanys del què estava passant als camps de concentració, de les diferències entre qui ha d'anar-se'n del seu pais i qui es queda, dels sacrificis d'en Konradin per mantenir l'amistat d'en Hans i de qui tenia més valor, de... 

Ja ho he dit: una tertúlia animada, diversa i, fins i tot, ordenada. Avui només érem divuit i el pobre moderador ha aconseguit que gairebé sempre li fessin cas. Fantàstic!   

Propera lectura. Ha estat la tria més ràpida que hem fet mai. Resulta que el llibre que teníem programat per seguir llegint, Pedra de tartera, està sol·licitadíssim i ha estat molt complicat aconseguir exemplars. L'hem postposat i hem triat un nou llibre: Cercamon. Ens en anem a l'any 1000, després de l'Odissea, l'època més llunyana a la què hem anat. És una novel·la d'aventures, històrica, va ser Premi Prudenci Bertrana l'any 1981. Veurem si ens enganxa, de moment, els responsables de TV3 han decidit estrenar aquest mes de març una sèrie situada a la mateixa època del llibre i amb una protagonista que també apareix a la nostra història: Ermessenda. Veus què bé!   
 
PrestaShop themes