Diari de lectura. Cercamón (4)

11 d’abr. 2011 0 comentaris
Assistents: 21
Temps de lectura: 50 minuts
Clima: Bon dia. Bon temps. 
Observacions: Continuen els regals que no es mengen. Si la setmana passada la Núria (no la Montserrat com vaig escriure a l'anterior entrada. Disculpa Núria, em faig gran i se me'n va el cap) ens va dur un preciós punt de llibre de Praga i l'anterior, la Carme ens va enviar fotos seves del monestir de Sant Quirze de Colera, aquesta setmana l'Antoni ens ha portat un pòster de Sant Pere de Roda, a més de la reproducció de diferents monestirs i catedrals que surten a la novel·la, acompanyades de fragments del llibre. Esperem poder-les penjar aviat a la sala de lectura i ambientar-nos més en l'època i en els llocs. 


Lectura. Avui hem llegit dos capítols i escaig. Al capítol 5è, Ingilberga a Sant Joan de les Abadesses, Azalais parla al seu amant, Ermengol, d'una nova manera d'estimar, el fin amors o amor cortès , que els trovadors provençals van immortalitzar en els seus poemes. Ermengol però, no està per romanços ni en l'amor, ni en la guerra. Després de la visita a Roma per aconseguir desengarxar-se dels francs, ara està preparant un viatge a Còrdova, que farà amb Bernat Tallaferro amb el mateix objectiu: que el franc tregui les mans d'Occitània.


El viatge d' Ermengol a Còrdova té lloc al capítol següent, el 6è. El narrador, per boca d'Ermessenda, aprofita per lloar la ciutat de Còrdova de l'any 1000, culta, rica, civilitzada, monumental. De fet, un encontre fortuït d'Ermessenda ens fa conèixer el poeta Ibn Hazm, el qual 'li aconsella' a Ermessenda que aposti per la poesia per fer girar el món de la barbàries a la cortesia. Ibn Hazm és l'autor de El collar de la Paloma, un tractat sobre l'amor i els amants. 


Mentrestant, l'expedició d'Ermengol, aliat del pretendent a califa, Al Mahdi -fill d'Al Mansur- ha derrotat Sulaiman, ha saquejat la ciutat i torna, triomfant cap als Pirineus. De tornada a casa però, Sulaiman sorprén l'expedició al pas de Sierra Morena i Ermengol morirà en la batalla. tot i així, l'entrada a Barcelona és triomfal i el botí de guerra exposat, espectacular. Això ho hem llegit a l'inici del següent capítol, la treva de Déu, que acabarem el proper dia.


 
PrestaShop themes