Diari de lectura. El Lazarillo de Tormes (2)

6 de maig 2009 1 comentaris
El grup. Quan la gent no pot venir a la lectura dels dimecres acostuma a avisar. Avui teníem dues persones de viatge, tres de metges i una amb paletes a casa. Ha faltat, a més, una altra lectora de la què no sabem res. Total: set absències. Tot i així, avui ens hem reunit 19 persones per llegir el segon 'tratado' del Lazarillo. Em comencen a esparverar les xifres, el dia que ningú vagi al metge ni de viatge no sé com ho farem. La xifra ideal és 20, sense absències ara seriem 26.

La lectura. Divertida. Les 'andançes' del Lazarillo ens fan patir per ell com ja patiem per Odisseu amb les seves aventures, ara bé el Lazarillo ens fa riure més. Pobre! Passa una gana. (Amb les atipades que es fotien Odisseu i companyia). En aquest cas, el que més costa a l'hora de llegir és adaptar-se a la sintaxi, antiga i recargolada, i a l'abundancia de verbs pronominals amb el pronom enganxat al darrera. A banda d'això, la història se segueix perfectament i és plena d'enginy i comicitat.

Lazarillo de Tormes de Francisco de Goya

Argument. A més del pròleg, hem llegit ja els dos primers tractats. Al primer, Lázaro explica el seu naixement dins el riu Tormes i fa un retrat -ple d'ironia- de la seva família, també sabem de la primera experiència de mosso que tindrà amb un cec, el qual el despertarà de la seva innocència i el farà entrar de cop al món de l'astúcia i la maldat. Lázaro de Tormes acabarà competint en enginy amb el cec, prova d'això són els episodis -prou reconeguts- dels grans de raïm, de la gerra de vi, el de la botifarra o l'episodi final en què Lázaro aconsegueix estabornir al cec amb un pilar i venjar-se així dels cops que el cec l'havia enganyat.

El segon tractat narra la trista experiència de Lázaro amb un clergue que és tot ell pura avarícia i gairebé acaba matant de gana al nostre protagonista. Quan Lázaro, fent servir l'enginy, aconsegueix anar acontentant el seu estòmec a càrrec del rebost de l'amo, aquest el descobreix i està a punt de matar-lo de nou, ara no de gana sinó de cops.

Breu. Hem vist per internet que la Biblioteca de Sant Boi s'ha decidit a engegar un grup de lectura en veu alta. Ànims i sort i bona lectura!.


1 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Carles,
    No és un comentari.És una disculpa, perquè demà no podrem acudir a la cita amb el Lazarillo, degut a un compromís familiar.
    Ens veurem el proper dimecres, dia 20. Salutacions a tots.
    Antoni i Montserrat

 
PrestaShop themes