Incerta glòria. Diari de lectura (2)

7 de març 2017 0 comentaris
Coberta de la primera edició
Segona sessió de lectura: dotze pàgines més, som a la pàgina 47 (de 764!) Si mantenim aquesta 'velocitat' ens faran falta unes 60 sessions més per acabar tot el llibre. No tenim pressa però... Potser en algun moment haurem d'accelerar. En qualsevol cas, quin plaer de lectura!

Ja sabem que la novel·la gira al voltant de tres amics joves que van fer la guerra junts: en Lluís, en Soleràs i en Cruells. Les dues primeres parts de la novel·la tenen forma epistolar, ens presenten la vida al front d'Aragó -a partir de les cartes que en Lluís escriu al seu germà- i, també, la vida a la rereguarda -amb les cartes que la Trini, companya d'en Lluís, escriu a en Soleràs.

Avui hem conegut una mica més en Soleràs, en Juli Soleràs; un personatge especial: desconcertant, contracorrent, molt segur de tot, un pel arrogant, fins i tot. En Lluís reprodueix una llarga conversa amb ell, en la qual en Soleràs deixar anar sentències com aquesta:


Comprendre és això: rebre, sense parpallejar, entre els dos ulls la pròpia escopinada, l'impotent gargall; sentir tota la freda ràbia de la nostra freda impotència.


La lectura d'avui ha acabat amb l'aparició d'una presència al capvespre que en Lluís, absort en la contemplació del paisatge, no ha notat. Una dona endolada, alta ben feta; i va passar sense mirar-me.

Nosaltres per acabar, us deixem el segon full d'aquesta lectura i un primer enllaç, el que la pàgina de la literatura catalana "LletrA" dedica a aquesta novel·la. 


 
PrestaShop themes