Incerta glòria. Diari de lectura (1)

28 de febr. 2017 0 comentaris
Avui hem començat a llegir en veu alta Incerta glòria, la novel·la de Joan Sales. El cert és que promet - molt!- i que ens esperen dies d'un intens plaer lector (molt més que amb "Los cuernos de Roldán". I tant!). Avui hem llegit les primeres dotze pàgines i, amb aquest petit tast, ja ho hem pogut comprovar.

Hem triat per la lectura l'edició actual de la històrica col·lecció El club dels novel·listes, de Club Editor, hereva de la primera edició de 1956. 

Tal com ens ha passat amb els bons llibres, els que estan ben escrits, és fàcil de llegir en veu alta. Pel ritme, per la sintaxi, també per 'com' explica el que explica. Hi ha paràgrafs encisadors, hi ha frases colpidores, hi ha observacions precises,... Hi ha ofici d'escriptor.

El crític Xavier Pla ens parla de 'visió global de l'aventura humana'.

Aviat s'estrenarà la versió cinematogràfica que ha fet Agustí Villaronga, tot just 30 anys després de l'adaptació radiofònica que va fer Catalunya Ràdio l'any 1987, una adaptació en 81 capítols de 15 minuts.

De tot això, i més, anirem parlant al nostre 'diari de lectura'. I posarem enllaços que ens ajudin a gaudir més de la lectura, tot i saber que el millor enllaç de tots és agafar el llibre, seure en una butaca i començar a llegir.

Avui, per acabar, us deixem amb el final d'un esplèndid paràgraf en què Sales parla dels paisatges (dolorososde 'Castel de Olivo' quan ja tardejava.

Després de descriure el que veu, i el que sent, diu:


Els primers dies m'hi perdia, fins que vaig descobrir que aquests paisatges no pertanyen a l'espai, sinó al temps; no són, doncs, paisatges, sinó instants. Cal saber-los mirar com qui mira un instant; com qui mira un instant fugaç cara a cara.

Un cop descobert el seu secret, no els canviaries per cap altre del món.

Incerta Glòria 1 by glevats on Scribd
 
PrestaShop themes