Diari de lectura. La Bíblia (2)

22 de gen. 2013 0 comentaris

Avui hem tingut un convidat especial: en Jaume Botey. L'hem convidat perquè ens expliqui el context en què es va començar a escriure la Bíblia -allà cap a l'any 1000 abans de Crist, amb la intenció de narrar la història del poble jueu des de 800 anys abans, a l'època d'Abraham-, i el sentit dels mites sobre la creació, el paradís, l'expulsió, el diluvi universal,..., històries que, fins aquell moment, s'havien anat transmetent, en molts casos, per tradició oral. 

En Jaume Botey és llicenciat en Teologia, doctor en Antropologia i ha estat professor d’història de la UAB, és també membre de l'equip de 'Cristianisme i Justícia'. Per a nosaltres, era el 'savi' necessari per comprendre millor el llibre que hem començat a llegir. Li hem demanat que ens parli dels contexts històric, geogràfic i antropològic en els què hauríem de situar les narracions bíbliques. L'objectiu és que, com a grup, el coneixement ens faci entendre millor les coses i gaudir més de la lectura.


Durant un hora ens ha parlat del sentit de les històries -precioses!- del Gènesi. Els 11 primers capítols ens plantegen d'entrada els grans interrogants de la humanitat: qui som? d'on venim? per què hi ha maldat?,... l'origen del món, la sexualitat, el bé i el mal,... Després, comença el relat de la història d'un poble concret, Israel, el seu èxode i el seu establiment a Palestina, amb els seus 'líders': Abraham, Moisès,... fins que s'estableixen com a monarquia -com la resta de pobles del voltant- amb Saül , David, Salomó,... Però bé, aquestes històries encara les hem de llegir, ja en parlarem.


El cert és que ens ha passat l'hora volant i tinc la impressió que, trencant algun motllo, estem ara en millors condicions per entendre el què llegirem. Les explicacions del Jaume han agradat i, en general, han engrescat més a la lectura. Sembla que l'haurem de convidar a que torni un altre dia, més endavant. No cal dir-ho, ell encantat. (I el grup, també).

Us deixo, per acabar, el full que hem repartit avui.

La Bíblia 2 by glevats
 
PrestaShop themes