Diari de lectura. Pere Calders (10)

4 de des. 2012 0 comentaris

Avui el dia ha començat ben gris i lleig però a l'hora de la lectura lluïa el sol i hem gaudit d'un migdia assoleiat i agradable, reconfortant. Així hem començat la lectura de Calders les vint-i-dues persones que ompliem la sala "Quixot" de la Biblioteca Tecla Sala.

Lectura. Hem llegit dos contes:  La consciència, visitadora social i El principi de la saviesa. Aquests dos contes van ser inclosos a l'espectacle Antaviana de la companyia Dagoll Dagom.


Cartell de l'obra
La consciència, visitadora social. Depa Carel·li és un assassí disposat a cometre un crim. Es lleva, decideix l’arma que usarà en el proper, però també rep una visita, per a ell, empipadora. La de la Consciència, en aquest conte personificada en un àngel. Talment com una trobada directa entre les forces del bé i les de mal, que proven de convèncer-se respectivament. Depa Carel·li arriba a la conclusió que el que se li ha presentat no és un àngel catòlic sinó un artifici evangèlic. Tot i els clams de l’àngel perquè Depa Carel·li no cometi l’assassinat, al final no li fa cap mena de cas i suma una nova víctima en el seu criminal currículum.

A primera fila, l'actor Pepe Rubianes vestit de Depa Carel·li
El principi de la saviesa. El protagonista és un home de classe alta que se sent per damunt de tot el que l’envolta, fins i tot del poder dels astres. Un tipus de personatge que retrobarem en altres contes. També juga un paper decisiu el símbol de la mà, que ja hem vist a «El desert» i que treballarem més endavant. Aquí, més que retenir la vida del protagonista, és l’evidència d’una pèrdua considerable per part d’un desconegut. Com que el ric vol tornar les coses a lloc, acaba fent una crida pública perquè tothom qui hagi pogut perdre alguna cosa important en el seu jardí es personi per recuperar-la. Un cop guarden la mà en alcohol dins una gerra, a l’home ric se li acut redactar un avís en què reclama el propietari d’aquella extremitat. Un cop fet públic l’avís, són diversos els personatges que responen a la crida. L’últim dels visitants és un quiromàntic que està decidit a descobrir l’amo de la mà. Una vegada identificat el propietari de la mà, el senyor ric el va a trobar per tornar-la-hi.

Final de trimestre. Ens queden un parell de dies per acabar aquest trimestre. Com sempre, ens reservem el darrer dia per celebrar-ho tots junts. Així, dimarts 18 de desembre, farem la festa: menjarem, beurem i xerrarem i qui sap?, potser algú ens recita un poema de Nadal.

 
PrestaShop themes