Diari de lectura. El quadern gris (15)

24 de gen. 2012 0 comentaris
Assistents: 17
Lectura: una hora, ben aprofitada.
Temps: Bon dia, sol. Seguim anticiclònics.


De la lectura. L'objectiu d'avui era acabar la narració del dia 14 de setembre de 1918. Una narració de 33 pàgines!!, de les quals avui hem llegit les últimes 22. Bon ritme. Un cop més, constatem què fàcil ens ho fa Josep Pla. Les frases estan tan ben construïdes i la narració flueix tan bé!

La narració que hem llegit avui va sortir publicada per primer cop l’any 1924 a Els contistes catalans amb el títol de Negre i taronja, va ésser inclosa, amb modificacions, a El vent de garbí, cinquena sèrie de Coses vistes, d’Editorial Selecta (1952) amb el títol de La crueltat gratuïta i finalment incorporada a les pàgines del El quadern gris (1966).

Dret, al mig, trobem al Pla estudiant protagonista de la narració
De Josep Pla i la seva literatura. ... la literatura que farà Pla serà una literatura que procurarà eludir, des del primer moment, la possibilitat que el lector s’enganyi. O sia, farà una literatura antiliterària, una literatura que no voldrà rivalitzar amb la vida real sinó confondre’s amb ella. I el que fa Josep Pla no és substituir la literatura per l’existència, sinó fer de la seva pròpia existència una obra literària. Però, com diu ell mateix, no una obra literària que comença i acaba que té un principi, un desenvolupament, ni té absolutament cap conclusió ni exemple.

Hi ha una literatura, que crec que és la que realment interessa a Josep Pla, on no hi ha protagonistes ni personatges; tampoc no hi ha escenaris literaris en què es mouen aqueixos personatges, sinó que el personatge de la literatura de Josep Pla és el propi Josep Pla.

Antoni Marí a Memòria i literatura en El quadern gris
 
PrestaShop themes