Diari de lectura. El quadern gris (13)

10 de gen. 2012 0 comentaris
Assistents: 20
Lectura: 50
Temps: Dia assoleiat, al carrer més fred que dies enrere, a la sala de lectura temperatura ideal.
Observacions: Hem escoltat fragments del "Clar de lluna" de Beethoven i de la "Rapsodia hongaresa núm. 2" de Liszt

Sessió de lectura:
Avui hem llegit molt i bé, amb ritme. Hem llegit en veu alta les anotacions del dietari corresponen als dies 24, 25, 26, 28 i 30 d'agost i 1, 2, 3 i 4 de setembre amb la qual cosa, després de les darreres descripcions de les sortides en barca i dels paisatges i camins de la costa, el nostre protagonista i la seva família ha deixat Canadell per tornar a Palfrugell.

En relació a Palafrugell, al full de la sessió d'avui reproduïem el següent text del periodista Xavier Febrés:

No s’entendria la personalitat de Josep Pla si no es tingués present que la seva primera etapa de formació és exclusivament palafrugellenca, fins que als vint anys no s’incorpora al món cultural de Barcelona a través de l’Ateneu i el periodisme. Fins aleshores, la seva formació no era ni tan sols gironina, ni tan sols empordanesa, sinó genuïnament palafrugellenca.

... Palafrugell no és només l’escenari de la vida íntima de l’escriptor. És la font d’una part bàsica de la seva personalitat. Per això conèixer el caràcter del Palafrugell de l’època de Pla no equival només a col•locar el decorat d’una part important de la seva obra  i de la seva vida, sinó que es converteix en una clau per entendre-les.

El caràcter de Palafrugell en les primeres dècades d’aquest segle [segle XX], durant les quals s’hi va educar Josep Pla, no és comparable al de qualsevol altre municipi català de 10.000 habitants. Palafrugell era un cas apart, a causa de la sobtada prosperitat i de la configuració social distinta que hi havia abocat la nova activitat de la manufacturació de taps de suro, comprats a bon preu pel fabricants francesos de xampany...

Al llibre La vida de Josep Pla a l'Empordà 
publicat l'any 1991.
 
 
PrestaShop themes