Diari de lectura. El quadern gris (9)

16 de nov. 2011 0 comentaris
Assistents: 16
Temps de lectura: 50 minuts
Temps: Pluja. Mal temps. A l'hora de començar estava núvol, al poc d'acabar ha caigut un xàfec considerable

Observacions: Tot i la pluja, la majoria dels lectors i lectores del grup han acudit a la cita setmanal. Avui hi havia baixes per balneari, per salut, per paletes a casa i per prudència, donat el temps que feia.


Llibre.  Sobre l’estil de Pla podem llegir al llibre “El quadern gris” de Josep Pla, escrit per Lluís Bonada i publicat per Empúries l'any 1985, el següent:
 
El quadern gris és escrit amb un estil clar i amè. Pel que fa al lèxic, això vol dir que l’autor sempre busca la paraula que pot resultar més familiar a qualsevol lector de l’àmbit lingüístic català. Refusa radicalment l’arcaisme, el cultisme, el neologisme i el localisme dialectal. La sintaxi respecta l’esperit de la llengua, el llenguatge parlat del seu ambient. El respecte a la llengua ha de ser total i això vol dir que no pot trastocar mai el significat denotatiu de les paraules, com feia quan escrivia en “estil noucentista”.

Pla refusa de donar cap valor estètic al que Stendhal anomena “l’aspecte físic de la llengua”, i està atent a l’aspecte fònic de la llengua per evitar que el lector es distregui amb sonoritats, encara que siguin musicals. La llengua, creu, no pot seguir cap ritme poètic, perquè indicaria que la paraula ha estat triada pel seu accent i no pas pel concepte. L’estil pot produir commoció d’ordre poètic per la gran quantitat d’emocions condensades, però refusa tots els procediments d’expressió que la prosa manlleva al vers, com el ritme.

Lectura. Avui hem llegit les entrades corresponents als dies 3, 6, 8, 9, 15, 17, 18, 20 i 21 de juliol i ha estat una bona sessió de lectura, hem llegit molt bé. Per fer-ho molt bé ens han ajudat els textos, que avui eren especialment 'clars i amèns' però també la mida del grup. Quan hi som tots -més de vint persones  pendents de la lectura- la sala fa goig, però quan el número de lectors voreja els quinze sembla que estem més tranquils i concetrats. 
Del que hem llegit avui m'ha agradat molt la reflexió del senyor Balaguer, l'escrivent del jutjat municipal: La justícia, vista de prop, com gairebé totes les coses vistes de prop, és una m... També la imatge de la pedregada que descriu el 15 de juliol. I la descripció del dia de la festa major de Palafrugell. I com no?, la vida burgesa del metge Martí, don Francisco Martí. 

Cita. És natural que, a les cases de conviccions poc sòlides, la carn d'olla perilli. Del 21 de juliol de 1918
 
PrestaShop themes