Diari de lectura. El quadern gris (8)

10 de nov. 2011 0 comentaris
Assistents: 23
Temps de lectura: 55 minuts
Temps: Segueix fent una temps fantàstic i una temperatura molt bona. 


Llibre. Hi ha dos personatges que representen els dos extrems de Pla: en Gori (Josep Bofill de Carreras), a Palafrugell i el Dr. Borralleres a Barcelona. Els dos són les ànimes de les respectives tertúlies.

A la dreta, Josep Bofill, Gori.

Gori domina l’estrèpit, el terrabastall, l’ afirmació o la negació categòrica, la provocació eficaç, de tant en tant la parrafada il•luminadora, escèptica i apassionadament conservadora; Quim Borralleres, el silenci,  la intervenció discreta però decisiva. Gori és un comerciant vital, un reaccionari lúcid, defensa el capitalisme, amb la mateixa força i encert que el menjar o la caça. Del llibre "La vida básica. Una antología de Pla". Diu Gori: El comunisme és un capitalisme burocràtic.

Lectura. Avui hem llegit les entrades dels dies 13, 15, 19, 20, 23, 25, 26 i 30 de juny i 2 de juliol. 

Cala d'Aigua-xellida
Del què hem llegit avui destacaria quatre coses: quan parla de la festa major de Palamòs (el 25 de juny) i descriu la visió del seu tiet parlant amb una senyoreta, quan descriu l'excursió a Aigua-xellida, l'escena de la disquisició d'en Gori sobre l'alimentació dels ànecs i les oques i, sobre tot, la història d'en Pere Brincs.

En Pere Brincs és un personatge fictici que apareix a la narració L'eternitat de Pere Brincs. Aquesta narració surt al número de gener del 1920 a la revista “D’Ací d’Allà”, i , sense gaires retocs, publicarà en antologies i diversos llibres seus fins a quedar definitivament encaixat, l’any 1966, al Quadern gris.


Cita. Al final de la descripció de l'excursió a Aigua-xellida (26 de juny):  
De sobre el coll de Can Marquès del Puig, es veu un crepuscle rosat, esvait, una mica cursi, d'estampeta. El grau d'humitat de l'aire és intens. Amb la humitat, els boscos, les herbes, exhalen glopades de perfum flonges, d’un vellutat dens.
 
PrestaShop themes