Diari de lectura. El quadern gris (3)

27 de set. 2011 1 comentaris

Assistents: 18
Temps de lectura: 50 minuts
Temps: Bon temps, no hem passat calor.



Llibre. “El quadern gris” és la història de la formació cultural –literària, ideològica i moral- del seu protagonista i, alhora, una descripció moral de les dues comunitats humanes que l’envolten: Palafrugell i Barcelona a L'obra de Josep Pla de Lluís Bonada. 


Afegeix: Josep Pla, descriu, en la primera part del dietari, la “vida de poble” que fa un estudiant desvagat com ell. Mentre anota el que creu més interessants del que fa i observa, l’autor del dietari descriu l’ambient familiar i social en quès es mou. Escriu petites biografies i retrats, a més de la seva persona, dels seus familiars i parents. Després parla d’alguns veïns i de la gent del poble i ens introdueix en una tertúlia de cafè on assistim a les converses que mantenen els seus amics, tots més grans que ell, sense que gairebé mai el nostre autor intervingui.  

Lectura. Seguim avançant en aquest dietari a un ritme semblant: al voltant de 10 pàgines -de la nostra edició de Cercle de Lectors (1997)- per dia. Hem llegit les entrades dels dies 21, 24 i 25 de març i 2 i 6 d'abril. Primavera. Avui li ha tocat rebre a Verdaguer: sensació de buidor. També ens ha deixat uns quants detalls del pare: home d'acció, de temperament entusiasta però al que li mancava el sentit pràctic i incapaç de valorar el fons econòmic de les coses. 


La cita. De l'entrada del 6 d'abril, al final: Ben garbellat, resulta que les dones, és clar, m'interessen, però no recordo haver fet mai cap esforç per tenir-ne cap, fins al punt que a hores d'ara puc dir amb el poeta:

'Fiamma d'amor nel cor non m'è rimasta'
[Traducció aproximada: Flama d'amor al cor no se'm detura (o no em roman)]

La pregunta. Va, més difícil que la setmana passada. D'on ha tret el vers de la cita en Pla? Donat que aquesta setmana hem penjat aquesta entrada molt tard, teniu de temps tota la setmana. Ànims!

1 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Creiem que es tracta d'un fragment de "Rime" de Michelangelo Buonarroti, conegut com a Miquel Angel a seques.
    É si non e vero, e ben trovato!
    Carme i Miquel

 
PrestaShop themes