Diari de lectura. Divina Comèdia (6)

21 d’oct. 2009 4 comentaris
Pluja i mal temps. Mentre a l'infern plovia foc, a l'Hospitalet ha plogut aigua, tot i així quinze persones s'han atrevit a arribar-s'hi fins a la biblioteca a llegir Dante en veu alta. Ha estat una lectura tranquil·la i, en general, pausada. Hem pogut llegir els tres cants previstos per avui. Un cop acabada la lectura, petits comentaris, res a veure amb la tertúlia sobre l'infern del darrer dia.

Florència. Avui la ciutat de Florència i les seves disputes han tornat a ser presents en el què hem llegit. M'ha vingut al cap l'experiència del club de lectura d'Arenys de Mar un viatge a Estambul per fer la tertúlia del llibre De parte de la princesa muerta. Estaria bé fer una tertúlia sobre Dante a Florència, oi?

Infern. Cant XIII

Som al setè cercle: el dels violents. Els viatgers arriben a la selva dels suïcides: un bosc fosc i mort fet de matolls, punxes i arbres d’espines verinoses que en realitat són esperits transformats. Són els violents contra sí mateixos. Se’ns explica el cas de Pier della Vigna, un eminent jurista que es va suïcidar a la presó.


Infern. Cant XIV

Ara arribem a un desert d’arena roent i pluja de foc on els violents contra Déu, els blasfems, reben les flames de cara al cel que van ofendre, una pluja de foc. Dante explica el mite del rei de Creta, saturn, i l’origen dels rius infernals.

Infern. Cant XV

Finalment, el camí de Dante i Virgili els porta al tercer sector del cercle dels violents Són els violents contra natura, allà troben els sodomites. Dante es troba i parla amb un d’ells: Brunetto Latini. També fa prediccions de la seva pròpia grandesa.

Concurs. Ja hem dit que a la lectura d'avui, la ciutat de Florència ha aparegut en diferents ocasions. Fem, doncs, preguntes relacionades amb Florència. (Potser haureu de consultar les notes a peu de pàgina). Qui era el "patró" de Florència abans del cristianisme? I a quin sant es van encomanar després els florentins cristians?

I una altra pregunta més fàcil, no caldrà consultar, va de rius i tots dos han sortit a la lectura d'avui: quin riu travessa Florència? I quin riu -bullent- 'travessa' el cercle dels violents?

4 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Avui ens ho fas una mica més senzill. Som-hi doncs:

    El déu Mart era l'antic patró de Florència que posteriorment fou substituït per Sant Joan Baptista.

    Pel que fa a la segona pregunta, el riu que travessa Florència és l'Arno i el que travessa el cercle dels violents és el Flegetont.

    Podem dir que hem estat atents a la lectura ?

    Fins dimecres

    Miquel i Carme

  • rosa ha dit...

    Hola ja tornem a fer els deures!
    .-El patró era el Déu Mart.
    .-El Sant era Sant Joan Baptista.
    .-El riu que travessa avui la ciutat de Florècia és el riu Arno.
    .-Després de molt rellegir no sé si el riu que demanes és el 4art riu de l'infern el riu Cocit!
    Bé, ja està dit. Fins dimecres. Rosa

  • Anònim ha dit...

    Es fácil després de dos comentaris, per no repetirme. m´apunto a la resposta del Miquel i la Carme i també de la Rosa, dons semble que el Riu Flegetont i Cocit es el matéix.

    Demá día 28 no hi serè, que tingueu una bona lectura, pensarè en vosaltres.

    Montse Vergés

  • Grup de Lectura en Veu Alta ha dit...

    Atents a la lectura, sí senyor.
    I pendents de la relectura, molt bé.

    Anem fent boca per si un dia anem a Florència, així sabrem més coses.

    Al cercle dels violents no hi anirem pas, però el riu que el travessa és el Flegetont, el riu de foc. El Cocit el trobarem més avall, també hi arribarem.

    Carles

 
PrestaShop themes