Diari de lectura. L'Odissea (10)

3 de des. 2008 4 comentaris
10 sessions de lectura de L'Odissea. Com si fos un dia especial, avui ens ha tocat acompanyar Odisseu en un viatge també especial: hem baixat a l'Hades, hem anat als país dels morts.


(Odisseu consultant Tirèsias. Marbre. Museu del Louvre)


Odisseu va en busca de l'oracle de Tirèsias per demanar consell per arribar a Ítaca. Tot el cant XI és una emocionant trobada amb les ànimes dels difunts: companys morts, dones, guerrers,... Odisseu els veu i amb alguns d'ells conversa sobre la vida i sobre la mort que van tenir i li pregunten per les seves preocupacions.

Menció especial pel retrobament d'Odisseu amb Anticlea, la seva mare. Escena emotiva, sensible. Per plorar.

22 assistents: 6 divinals lectors i 16 no menys divinals lectores. Els lectors viatgers ens han portat de Turquia "lokum" (delícies turques), uns deliciosos daus de massapà farcits de pistatxo que ja es confeccionaven a l'època de l'Imperi Otomà.


(Il·lustració d'en Pep Montserrat. Escena de les sirenes)

Els lectors marxosos que vam anar a la presentació de L'Odissea de l'Albert Jané i en Pep Montserrat hem fet cinc cèntims de l'experiència. Van parlar, i molt bé, el Carles Miralles (sobre els mèrits i el valor de l'adaptació d'en Jané), l'Albert Jané (sobre el treball en equip i la traducció d'en Riba, el seu refrent) i en Pep Montserrat (sobre la seva manera d'acostar-se a un projecte de tanta envergadura).


En acabar, vam fer una mini visita guiada al Museu d'Arqueologia: ens van explicar la història de tres peces relacionades amb alguns personatges relacionats amb el llibre presentat: Ares, Afrodita, Persèfone, Hades,... Finalment, vam assaborir una recreació de gustos de l'antiga Grècia a mans dels arqueogastrònoms hospitalencs Kuanum.



La lectura. Avui era un dia, a priori, complicat: el cant està ple de noms i de referències mitològiques que no sempre dominem. Hem intentat llegir fragments més curts per mantenir millor la concentració en el text. Ho hem aconseguit a mitges, i malgrat les dificultats , crec que el fil de la història ens ha arribat bé i les emocions i sentiments dels personatges també.

Les delícies turques (molt properes a Troia) han estat un magnífic punt final a una sessió especial (Mmmm!!). També ho serà, d'especial, la pregunta del concurs d'avui: Escriu el nom d'alguna de les dones que Odisseu troba a l'Hades i també el nom d'algun dels guerrers. I si encara tens ànims, explica breument la història d'un dels dos -qui més t'agradi-: qui era o què li va passar, una línia o dues serà suficient.

4 comentaris :

  • Carles Ferrer Sales ha dit...

    Una dona: Persèfone
    Un guerrer: Elpènor.

    Elpènor, company d'Odisseu dormia dalt el terrat del palau de Circe, al despertar -una mica resacós- no es va recordar de baixar per l'escala, va caure des de dalt de la teulada i, clar, es va trencar el coll.

    Mira que morir així, després de sobreviure al lestrígons, als cíclops, a les tempestes, a la guerra de Troia,...

    Carles
    (per animar, algú més recorda noms?)

  • Anònim ha dit...

    Sens dubte les nostres preferències s'inclinen per Elpènor que malgrat ser un guerer un xic despistat, arriba rapidament a Hades. De les dones, Anticleala mare morta en absència d'Odisseu.
    Com reflexió a aquest cant XI dedicat al reialme dels morts, s'observen sustancioses diferències rntre la concepció del Paradís entre les creences gregues i les cristianes. Ells tractaven l'ànima d'una maneras més lliberal. Allí hi són tots: guerrers, vidues, assessins, violadors i violades ...En canvi nosaltres, els cristians, hem muntat uns Llimbs, un Purgatori, un Cel i un Infern, lo qual fa molt mñes complicat un retrobament com el que protagonitza Odisseu.En el supòsit de que les ànimes fossin visitables.
    Antoni i Montserratsk

  • Grup de Lectura en Veu Alta ha dit...

    Bé, Antoni i Montserrat. La veritat és que la idea de facilitar el retrobament del més enllà en un sol lloc és atractiva. En fi, ja ho veurem com funciona tot plegat.

    De moment tenim, un guerrer -Elpènor i dues dones -Persèfone i Anticlea-. Amb qui més es va trobar Odisseu a l'Hades? Algun altre nom?

  • rosa ha dit...

    Hola a tots! Jo he apostat per:
    Una dona: Tiro
    Un guerrer: Tantal

    Tiro , filla de Salmoneu, es va enamorar d'un riu(Enipeu). Posidó fent-la agafar un son la va embarassar.
    Tantal, que patia torments horribles, quan volia beure aigua aquesta desapareixia, quan volia menjar el vent s'enduia els fruits.
    Fins dimecres, Rosa.

 
PrestaShop themes