Diari de lectura. Pols de terrat (1 i 2)

18 de febr. 2014 0 comentaris

Reedició a l'editorial Empúries (2006)
A les dues darreres sessions de lectura hem fet un petit viatge al passat més properament nostre, a través dels relats d'en Joan Casas, escriptor hospitalenc que l'any 1979 va guanyar el premi Víctor Català amb el llibre Pols de terrat.

Al pròleg de la primer edició (Selecta, 1980) el lingüísta Francesc Vallverdú, deia:

Pols de terrat parla d'un món passat però ben viu, i ens l'ofereix, com si fos nou de trinca, en disset narracions. És un món literari, és clar que sí; i, com a món literari, té aquella mena de riqueses d'estil i d'argument que permeten al bon lector de treure'n tot el partit. Però el món de Pols de terrat és també, o ho va ser, un món real, una ciutat en creixença en uns temps de creixença personal i col·lectiva: l'Hospitalet de Llobregat a la dècada dels cinquanta i a la dels seixanta. Pols de terrat fa reviure aquest escenari històric perquè els personatges hi adquireixen una autenticitat corprenedora: perquè els nens hi juguin i els adolescents s'hi coneguin i els joves s'hi obrin camí, mentre els més grans recorden. Aquest és un dels mèrits que van fer que Pols de terrat obtingués un premi important el 1979. Els anys no han fet perdre gens de qualitat a l'escriptura de Joan Casas, que avui, amb plenitud de forces, ens convida a redescobrir un valor irrenunciable.
Primera edició. Editorial Selecta (1980)
Amb la lectura dels contes d'en Joan Casas ens hem acostat a un L'Hospitalet Centre més rural, en procés de transformació, com els persontages que contemplen el territori des del terrat i somien en anar més enllà del conegut: més enllà de les vies, més enllà dels horts, més enllà del rec,...
 
PrestaShop themes