Diari de lectura. El quadern gris (12)

13 de des. 2011 1 comentaris
Assistents: 17.
Temps de lectura: 55 
Observacions. Santa Llúcia, avui teníem 4 o 5 lectores compromeses amb celebracions de modistes i cosidores.

Cita: Mentre hi ha diàleg hi ha matrimoni. Josep Pla a El quadern gris, 23 d’agost de 1918

Josep Pla. Del llibre Conversaciones en Cataluña (1966) de Salvador Pàniker. 
Yo sentía gran curiosidad por conocer a José Pla, pero al mismo tiempo temía encontrarme con un falso personaje, con un farsante empeñado en representar el papel de José Pla. Felizmente no fue así. José Pla resultó ser un hombre de  verdad, del cual me impresionó su espontaneidad creativa, su economía verbal, su patetismo, su soledad y su metafísico cabreo. (...) Me impresionó también la formidable humanidad del escritor, su hospitalidad y su finísima comedia, tan sabía como antigua –una especie de aristocrático estar de vuelta... En conjunto, una extraña mezcla de tristeza, ironía, vitalidad y pitorreo. ... Comprendí en el acto que aquél era un viejo y malicioso mediterráneo poseído por un portentoso sentido del estilo; un hombre que simboliza la defensa sin esperanza de una fidelidad a la tierra.

José Pla viste de luto, con elegancia descuidada y sobria, campesina.  Es un hombre de alta estatura y que renquea un poco al caminar por causa de unas recientes dificultades circulatorias. Su mirada es vivísima y la tez muy pálida. La conversación tuvo lugar debajo de la gran campana, con el magnetofón encima de la mesa.



Lectura. Avui hem llegit només una entrada, la del dia 23 d'agost de 1918. Tota ella sobre l'amor i la parella. Escenes d'un primer amor li diu Pla. La lectura en veu alta d'aquest fragment ha estat diferent i divertida, hem 'representat' els quatre diàlegs dels enamorats fent una lectura per parelles i el resultat ha estat molt fresc i aclaridor. El text és irònic, fins i tot cruel en algun moment, la imatge de Pla sobre l'amor i les relacions de parella tenen un punt amarg, ara bé, les descripcions de l'ambient i les escenes d'enamorats són una delícia narrativa.

Fi de trimestre. I com qui no vol la cosa  hem arribat al final del primer trimestre d'aquest curs, ja hem fet 12 sessions de lectura del 'quadern gris' d'en Pla i, crec, que els resultats són molt positius. Ens agrada i el llegim bé,  per tant, al llarg del 2012 seguirem llegint Pla. De moment, dimarts 20 de desembre farem la nostra festa de final de trimestre.


1 comentaris :

  • rosa ha dit...

    Hola Carles! Hola grup de lectura!!
    Sóc la filla de la Rosa.
    Veig que no se us acaba la marxa i que seguiu tan actius com sempre!!!
    Us desitjo que passeu unes Bones Festes i que gaudiu amb els vostres estimats i amb unes bones lectures.
    Carles, pots enviar el material que consideris a l'adreça: casasnadal@gmail.com, és la que consultarem plegats a casa.
    Gràcies per tot!
    Meritxell

 
PrestaShop themes