Final de trimestre

15 de des. 2010 2 comentaris
El grup. Un cop més, el grup de lectura ha respost a la crida. Aquesta vegada es tractava de preparar-se un poema per llegir-lo en veu alta davant la resta del grup, drets, amb faristol i sota l'atenta mirada de la Sílvia Llorente que feia de crítica 'teatral' i corregia veus, tons i postures.



La poesia. Ha estat una de les protagonistes d'avui. Joan Maragall, Martí i Pol, Miguel Hernández, Antonio Machado, Josep Maria de Sagarra, Joan Margarit, ... I també les poetes hospitalenques Anna Maria Fontanals i Carme Jorba. Tots ells i elles han desfilat avui per la sala de lectura en les veus, variades i diverses, dels membres del grup. Des de la biblioteca hem aprofitat per fer un record en forma de punt de llibre amb un poema d'en Joan Maragall:

L'ofici del viure

Estima el teu ofici,
la teva vocació,
la teva estrella,
allò pel que serveixes,
allò en què realment
ets un entre els homes,
esforça’t en el teu quefer
com si de cada detall que penses,
de cada paraula que dius,
de cada peça que poses,
de cada cop de martell que dones,
en depengués la salvació de la humanitat.
Perquè en depèn, creu-me.
Si oblidant-te de tu mateix
fas tot el que pots en el teu treball,
fas més que un emperador que regeix
automàticament els seus estats;
fas més que el qui inventa teories universals
només per satisfer la seva vanitat,
fas més que el polític, que l’agitador,
que el que governa.
Pots desdenyar tot això
i l’adobament del món.
El món s’adobaria bé tot sol,
només que cadascú
fes el seu deure amb amor,
a casa seva.

La festa. Al voltant de la mateixa taula que fem servir per llegir en veu alta, avui hem celebrat el final del trimestre i del 'minitaller' poètic dels darrers dies. La biblioteca subministra la beguda: suc de taronja, suc de pinya i aquell suc de raïm -també anomenat cava- tan bo. El grup porta  el menjar per compartir. Compartim el menjar, el beure i la conversa, també la satisfacció del que llegim. Avui hem trobat a faltar l'Antonio i la Montserrat que són fora per passar una ITV mèdica i també l'Araceli, i el Jaume.



Regals. Sense voler-ho és una de les tradicions més maques d'aquesta festa de final de trimestre: el regal que ens fan a tots la Carme i el Miquel. L'any passat van ser cavallets en miniatura amb un quadre que reproduia una il·lustració de la Divina Comèdia o de l'Odissea, fa dos anys van ser els eriços amb les punxes de pipes, abans van ser bruixes, cargols, caricatures d'il·lustres mentiders amb unl nas de 'pinotxo',... en fi, una preciosa i laboriosa costum. Aquest cop ha estat una magnífica reproducció de les imatges amb que els apicultors eslovens il·lustraven  les cases de les abelles. Una meravella!! Aquí en teniu una mostra:

Si us ha cridat l'atenció, en aquesta pàgina en trobareu més d'il·lustracions, i en aquesta altra, més amb un estil diferent. També l'Antoni i la Montserrat, tot i no poder venir, ens van deixar un detallet: un petit poema de Nadal per a cadascú del grup. Moltíssimes gràcies a tots quatre per aquest d'amistat i estimació.

Vacances. Ens retrobarem el dimecres, 12 de gener de 2011! Aquell dia ens llegirem els regals dels Reis Mags.  
Bones festes i bona lectura a tothom!!

2 comentaris :

  • Ana Merino Mir ha dit...

    Moltes felicitats!

    Des de la biblioteca de Torredembarra volem donar suport a uns voluntaris que aquest Nadal volen llegir en veu alta als avis que viuen a la residència de la vila. Ens podeu donar un cop de mà? Quines lectures ens recomaneu? Es proposen llegir 2 tardes (de 45 minuts cada sessió) i són uns 5 lectors.
    Bon Nadal,
    Ana

  • Carles Ferrer Sales ha dit...

    Ana,

    Primer de tot, gràcies per les felicitacions i per la confiança.

    Com a grup, no sé si us podem donar un cop de mà, nosaltres som 'corredors de fons' i el grup de voluntaris faran un '1500 metres'. La nostra experiència és de lectures llargues: estem setmanes o mesos per acabar un llibre.

    El consell que donaria al grup és que siguin lectures especials per als lectors: que les coneguin, que els emocionin -sobretot si són poemes-,...

    Ara bè, per aquest tipus de sessions, si fos jo, no descartaria els àlbums il·lustrats i fer una lectura-narració mostrant imatges.

    Poemes -aprofitant els aniversaris d'en Maragall, d'en Miguel Hernández,... per exemple-, àlbums il·lustrats -alguns tenen la força i l'emoció dels poemes- i, en tot cas, algun conte curt. N'hi ha moltíssims. Un de molt bonic i emotiu és 'El regalo de los Reyes Magos' de O. Henry. No sé quan pot durar llegit en veu alta.

    En fi, no sé si és cap ajuda. En tot cas, si vols comentar més coses em pots escriure al meu correu: cafeisal@gmail.com. Serà més fàcil.

    Una abraçada i 'bon Nadal'!!

    Carles

 
PrestaShop themes