Diari de lectura. Divina Comèdia (15)

20 de gen. 2010 5 comentaris
Purgatori (2). La segona sessió de la lectura del Purgatori ha consistit a llegir els cants 4, 5 i 6. Virgili i Dante busquen el lloc per on començar a pujar la muntanya del purgatori. Són a l'antepurgatori on tots dos viatgers s'aniran trobant amb grups d'ànimes que esperen el moment d'entrar al purgatori, són els negligents en el camí de la virtut, aquells que no es van penedir fins el darrer moment de les seves vides i, per tant, ara han d'esperar un temps abans de començar a "purgar".


Lectura. Avui erem 'poquets': quinze. Ens hem reunit a la "sala d'actes" perquè ens han ocupat la "sala quixot" que és on llegim normalment. Tot i que havia previst per avui la lectura de quatre cants, hem mantingut el ritme habitual dels tres cants. Això sí, la lectura d'avui ens ha proporcionat temes de conversa colaterals: Dante i Virgili parlen al cant 6 -el darrer que hem llegit- sobre l'eficàcia de les oracions per les ànimes del Purgatori; la Cinta i en Leandre, com dues ànimes més que fan camí, han entrat de ple en consideracions teològiques profundes -i personals-: la fe, es perd?, es transforma?... Poca broma!

Joan F. Mira. La Montserrat V. ens ha dut un retall de premsa que parlava del nostre traductor, es veu que li han dedicat unes jornades a la Pedrera i durant dos dies l'han homenatjat i s'han estudiat en taules rodones els diferents aspectes de la seva trajectòria. El programa: Joan Francesc Mira. Ciutadà escripor. La notícia a Vilaweb: "Diàleg" a la Pedrera dedicat a Joan Francesc Mira. El retall de la Montserrat era de La Vanguardia del dilluns 19 de gener i el titular era Joan Francesc Mira trabaja en una nueva versión de L'Odissea. Vés per on!

Concurs. Avui la pregunta del concurs no va de noms i personatges sinó del sentit d'una frase. En poques paraules Què vol dir Dante quan escriu el vers Ahi serva Italia, di dolore ostello i tot el fragment que segueix?

Ah serva Itàlia, hostal de tot dolor,
nau sense capità en la gran tempesta,
bordell i no senyora de províncies!
...
Cant VI

5 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Suposo, que Dante, decepcionat per la corrupció dels que manan, ja sigui esglèsia o poder, pensa que la seva Itàlia "Com nau, sense capitá",acabarà sien una Nació menyspreada per a la resta del mon. I aixó el fa patir.

  • rosa ha dit...

    Hola a tots/es!
    Jo crec que Dante vol expressar en aquest cant el que li passa a Itàlia; les lluites entre els mateixos italians incloent el poder i l'església.

    Fins aviat.
    Rosa

  • Enric ha dit...

    Us volia convidar a participar en el grup de facebook "amics i amigues de Joan F Mira" i que hi digueu la vostra, pengeu fotos, i ens informeu quan vingui el nostre admirat escriptor

 
PrestaShop themes