Tertúlia final amb en Joan Alberich

25 de març 2009 2 comentaris
Entusiasme. Exaltació de l'ànima davant una cosa magnífica. De fet, l'exaltació ens ve per inspiració divina, doncs l'origen de l'entusiasme és tenir un déu dins nostre, del grec: en-theos. Així ho hem entès i així ho hem viscut amb la xerrada que el divinal Joan Alberich ens ha fet avui sobre l'oralitat de L'Odissea.


El públic assistent estava format pel Grup de Lectura en Veu Alta en ple i dos grups d'estudiants de batxillerat dels instituts Torras i Bages de Can Serra i Santa Eulàlia amb els corresponents professors de grec. Unes 50 persones que durant 1 hora i mitja hem escoltat embadalits -i entusiamats- les paraules del professor/traductor Alberich.


Joan Alberich, l'"entusiasmador". (Reus, 1944). Hel·lenista. Catedràtic i professor associat de la UAB. Membre del consell directiu de la Fundació Bernat Metge, s'ha dedicat sobretot a la pedagogia de les llengües clàssiques i és autor de diversos manuals per a l'aprenentatge de la cultura clàssica. En col·laboració amb Montserrat Ros ha publicat La transcripció dels noms propis grecs i llatins (1993), única obra de referència en aquest camp. És traductor de diverses edicions dels clàssics: d'Homer, la Ilíada (1996) i l'Odissea (1998); d'Eurípides, Medea (1990), Hipòlit (2002) i Les Bacants (2006), i de Plató, Apologia de Sòcrates i Critó (2000), versions que han contribuït a la divulgació dels clàssics en català.

Font: Diccionari de la Literatura Catalana, dirigit per Alex Broch i editat per Enciclopèdia Catalana (2008).



Els entusiasmats. No és el primer cop que convidem estudiants per compartir tertúlia al voltant d'una lectura, ho vam fer en acabar el Quixot i també Cien años de soledad. Avui però, sí que ha estat el primer cop que una part dels estudiants/tertulians han participat activament fent preguntes sobre el tema. Vull pensar que s'han entusiasmat amb l'experiència. Estic convençut que els 'grans', els habituals de la lectura en veu alta sí.



M'ha resultat especialment admirable la capacitat d'en Joan Alberich de connectar amb tots dos publics alhora i la sensibilitat i saviesa mostrades en respondre totes les qüestions que li hem fet. Ha estat un plaer i un luxe tenir-lo avui a la biblioteca i és una sort que, a l'edat en què molts professors fa anys que han deixat de fer classe, ell continui amb els ànims i l'entusiasme necessaris per seguir divulgant els classics entre els seus alumnes.


I d'ara endavant, quina lectura ens entusiasmarà?. Estem en ple procés de decisió de les properes lectures. A l'entrada anterior d'aquest diari es van suggerir diversos títols, a prop d'una vintena. La reflexió segueix oberta. Quina lectura proposeu?

2 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Va ser fantàstic tenir en Joan Alberich com a final de la lectura, quin home.... entenedor al màxim. Feia goig la sala i la atenciò que li prestàbem.Felicitats Carles.

    Jo no hi serè el próxim dimecres pero m´agradaria afeixirme a la enquesta de les possibles lectures amb:

    El Banquet de Platò. La Metamoforsi de Kafka.El Rey Lear ó Hamlet de Shakespeare, per suposa´t que la Mil i una Nit o el Lazarillo de Tormes. Sigui quina sigui la que escollim serà encertada. Sort i fins el dia 15 suposo. ja parlarè ambla Carme.

    Montse V.

  • Grup de Lectura en Veu Alta ha dit...

    Montse, me n'alegro de les teves impressions. Jo també crec que l'estona que vam compartir amb el Joan va ser especial. També és cert que. després de la lectura, el grup estava en les condicions ideals per gaudir-ne i valorar encara més les seves paraules.

    Apunto el teus suggeriments a la llista.

    Fins no està clar el dia de tornar a la "lectura", us mantindré informats.

    Carles

 
PrestaShop themes