25 de febrer de 2009. Avui hem deixat la nostra entranyable "Sala Quixot" als joves estudiants que venen a l'Educateca a preveure el seu futur acadèmic. Això ha coincidit amb una roda de premsa a la "Sala d'actes" de l'il·lustre regidor de cultura de la ciutat sobre l'excel·lent balanç del servei de biblioteques en el darrer any. Per tant, avui -dia del nostre aniversari- ens hem instalat a la Sala Infantil que, ben mirat, ha estat una sala apropiada per celebrar els 4 anys de trajectòria.
Sembla tan lluny...!
23 de febrer de 2005. Aquell dia, dimecres, vam començar a llegir el Quixot en veu alta i en grup, des d'aleshores han estat 4 anys i 118 sessions de lectura compartida. Molta gent de l'actual grup de lectura -tants com tretze- ja hi érem aquell dia i altres -fins els vint-i-tres que som ara- s'han anat incorporant en diferents moments de la nostra petita història lectora. Ara bé, sembla que tothom hi sigui des del primer dia, tal és l'ambient d'aquesta 'germandat de la lectura'.
40 dies. Sembla ser que és el temps que transcorre des del cant I de l'Odissea en què els déus decideixen el retorn d'Odisseu fins els darrers cants en què aquest, un cop retornat a Ítaca, mata els pretendents, es reconegut per Penèlope i aconsegueix la pau entre itacesis. Curiós parlel·lisme temporal amb la duració de la Quaresma que comença avui, dimecres de cendra.
88 anys. Són els que fa demà passat el nostre 'lector' més gran, el Leandre. També el Miquel i la Neus són de febrer, però no en fan tants: ell en fa (demà) 74 i ella 76. Quina enveja tots plegats! Aquest cronista, que encara és lluny d'aquestes xifres, voldria arribar tan lluny i tan lector com ells.
1 mes. És el que ens queda per acabar la lectura de L'Odissea. De fet, ens queden tres cants que volem enllestir en les properes tres setmanes -un cant per setmana-, així el darrer dimecres de març el podrem dedicar a fer una llarga tertúlia amb un convidat molt especial: en Joan Alberich, el traductor i a qui ja vam tenir el plaer d'escoltar el passat mes de setembre en una xerrada "L'Odissea i Homer".
25 de març de 2009. Trobada final amb Joan Alberich, tertúlia al voltant de L'Odissea.
El concurs d'avui. Arribem al final, mica en mica, la identitat d'Odisseu es compartida per més gent. Després del què hem llegit avui, quins són els personatges que han reconegut Odisseu? Què són en relació a Odisseu?
La lectura d'avui. Euriclea prepara l'últim banquet dels pretendents. Odisseu torna a comprovar la deslleialtat de Melanti, el pastor de cabres, però també la lleialtat de Felanti, cap de bouades. Els pretendents contemplen un presagi que els dissuadeix d'intentar matar Telèmac, una àliga portant entre les garres un colom. Al cant XXI , inspirada per Atena, Penèlope proposa la prova de tensar l'arc del seu marit i passar una fletxa entre dotze destrals. Tots els intents son inútils i cap d'ells aconsegueix tensar l'arc d'Odisseu. Mentrestant, l'heroi es descobreix a Eumeu i Fileci i els ordena que, a una senyal seva, tanquin les portes de la cambra i cobreixin les sortides. Finalment Odisseu demana que el deixin provar i, davant l'oposició dels pretendents, supera la prova perfectament.
El concurs d'avui. Arribem al final, mica en mica, la identitat d'Odisseu es compartida per més gent. Després del què hem llegit avui, quins són els personatges que han reconegut Odisseu? Què són en relació a Odisseu?
3 comentaris :
Mitjançant la cicatriu de la cama, Odisseu és reconegut per Euriclea, la serventa;Eumeu, el porquerol i Felanti, el pastor de cabres..
I la pobre Penèlope, sembla que tingui pa al ull.
Montserrat i Antoni
Crec que la resposta al concurs és:
A Odisseu la seva dida, Euriclea, el reconeix per ella mateixa.
Als altres- Eumeu i Felanti- es dóna a conèixer ell.
Fins dimecres! Rosa.
Molt bé, heu anomenat tres persones que han reconegur Odisseu:
1.- Euriclea, la dida
2.- Eumeu, el proquerol
3.- Fileci, el pastor encarregat dels bou
(Disculpeu l'errada meva inicial: vaig escriure Felanti, en comptes de Fileci)
En queden dos, de personatges que hores d'ara han reconegut Odisseu. Algú s'anima a dir quins són?
Publica un comentari a l'entrada