Diari de lectura. L'Odissea (17)

11 de febr. 2009 3 comentaris
El misteri de l'ensaïmada. Per què la convertim, sovint, en "ensiamada"?. És la mateixa raó per la qual canviem i transformem algunes paraules quan llegim en veu alta?. Sense trobar la solució al misteri, avui hem llegit tot el cant XVIII i una part del XIX, en acabar la lectura ens hem cruspit l'ensaïmada. El Miquel i la Carme que la setmana passada no van venir perquè eren a Mallorca, avui han justificat la seva absència portant una ensaïmada per tothom. Boníssima!!

La frase filosòfica del dia. L'hem llegida quan Odisseu advertia a Amfínom del perill dels pretendents. Diu: La terra no cria res més feble que l'home entre tots els éssers que hi respiren i s'hi mouen. (Algun comentari?)

La lectura. S'acosta el final. Avui Odisseu ha sortit victoriós del combat amb el pidolaire Iros, així com de totes les provocacions que li feien els pretendents o les criades del palau, sobretot Eurímac i la serventa Melanto. Odisseu va prenent posicions per la batalla final. Segons la cronologia que ens va passar en Joan Alberich, el temps real de L'Odissea dura 40 dies. I ara, des que els déus van decidir el retorn d'Odisseu -al cant I- fins que Odisseu, retornat, entra i s'instal·la al seu palau n'han passat 38. Gairebé hi som...

El Joma de la setmana. Veiem a Odisseu arribant a la cabana d'Eumeu, i el relleu d'Ítaca i el mar, i els porcs,..., i els gossos,... Genial.

(Diumenge, 8 de febrer al Magazine de La Vanguardia)
Ja sé que no es veu gaire bé. Però si cliqueu el dibuix se us farà més clar

Concurs. Ja hem dit abans que el final s'acosta i Odisseu comença a preparar l'estrategia per venjar-se dels pretendents. Quina és la primera acció que porta a terme Odisseu -amb l'ajut de Telèmac, això sí-?
Jo crec que és fàcil, o sigui que fem-ne una altra de vocabulari. Quan Iros amenaça Odisseu fa servir l'expressió com una truja que es cruspeix les messes. Què són les messes?

3 comentaris :

  • rosa ha dit...

    Hola a tots i totes,crec que els respostes són:

    1.- Odisseu i Telèmac recullen totes les armes de la casa i les tanquen en una habitació entre tots dos.

    2.- Les messes, tinc entès que són plantes segadores (ordi, blat o civada) . El gra d'aquestes plantes cau a terra i és el que es menja el porc.

    Fins dimecres, Rosa

  • Anònim ha dit...

    El diccionari Salvat Català, diu:

    messes.- Sembrats de plantes a punt de segar.

    Montserrat i Antonidesse

  • Anònim ha dit...

    Hola,
    La resposta a la 1ª pregunta es,

    Seguin les ordres d'Odisseu, Telèmac fa anar a dormir els pretendents a casa seva i desprès guarda totes les armes de guerra que hi han a la casa.

    I la resposta a la 2ª pregunta es,
    Les messes són sembrats de plantes segadores.

    Fins dimecres, Núria.

 
PrestaShop themes