Diari de lectura. L'Odissea (16)

4 de febr. 2009 4 comentaris
Lectura. Avui hem llegit tot el cant XVII, el del retorn de Telèmac a Ìtaca.

Telèmac se’n va a la ciutat a veure la mare (Penèlope) i li explica el viatge que ha fet cercant notícies sobre Odisseu. Al seu torn Teoclimen li explica a Penèlope el seu auguri: Odisseu és a la seva terra paterna, assabentat de les males accions dels pretendents. Aquests, mentrestant, es diverteixen i mengen al palau d’Odisseu, el qual, disfressat de pidolaire, és acompanyat per Eumeu a la ciutat. Pel camí, el pastor de cabres Melanteu maltracta Odisseu. Eumeu i Odisseu arriben al palau, on el seu gos Argos el reconeix, tot just abans de deixar-se morir. Dins el palau, Odisseu pidolarà entre els pretendents per assabentar-se -segons el consell d'Atena- quins dels pretendents són justos i quins injustos. Antínous, el més execrable de tots, colpejarà Odisseu, amb un escambell. Poc després Penèlope demanarà -mitjançant Eumeu- de parlar amb el pidolaire, cosa que, per prudència, aquest posposa.

No llegirem l'Ulisses de Joyce. Si més no fins el mes de febrer del 2022, any en el què celebrarem el centenari de la novel·la. En castellà trobareu el resum aquí. Avui l'hem citat i mostrat perquè va ser publicat per primera vegada el 2 de febrer de 1922, és a dir fa un parell de dies i uns vuitanta set anys. Malgrat tot, si algú s'anima hi ha una guia per perdre la por a l'Ulisses de Joyce. El primer pas és "llegir l'Odissea d'Homer".

A la biblioteca Tecla Sala tenim les magnífiques traduccions al castellà i al català de José maría Valverde i de Joaquim Mallafré respectivament, editats un per Lumen i l'altre per Proa.


Joma
. I la sèrie d'en Joma continua, aquest darrer diumenge la il·lustració és del moment en què Atena fa tornar Telèmac cap a Ítaca. Recordeu que si cliqueu la imatge la veureu més gran i més clara.

(diumenge, 1 de febrer al Magazine)

Concurs. Avui, dues preguntes faciletes. Primera: Quan Telèmac torna a casa i entra al palau qui és la primera persona que el veu? (De fet, va ser la mateixa que el va ajudar quan se'n va anar) Segona: El narrador ens recorda els anys que Odisseu i Argos han estat separats. (Malgrat el temps tots dos es reconeixen) Quants anys han passat?

4 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Respotes del concurs,
    1ª:
    La dida Euriclea és la primera persona que veu Telèmac.

    2ª:
    Feia 20 anys que Odisseu i el seu gos Argos han estat separats.

    Fins aviat.
    Núria.

  • Anònim ha dit...

    El concurs ja té resposta. Nosaltres voldriem fer un comentari sobre la darrera lectura.
    Francesc Torralba, en el seu llibre sobre l'amistat, diu: "...que tot ja está dit i molt ben dit en els clàssics i que el més sensat que podria fer el lector, seria tancar aquest llibre i rellegir els clàsics, i familiaritzar-se amb els textos de Plató, Aristòtel, Homer, o Sèneca i meditar-los amb atenció
    En el cant XVII, Homer glosa la fidelitat de Eumeu, Penelope, Telèmac, Argos, per humanitzar el
    personatge, car demostra que, a més, d'un guerrer ardit, ha estat bon marit, bon pare i, adhuc, bon amo.
    Virtuts que tots en agradaria que ens acompanyessin en el nostre particular viatge a Itaca.
    Antoni i Montesrrat.

  • rosa ha dit...

    Hola a tots, crec que les respostes són:
    1- La dida EURICLEA és la primera que veu a TELÈMAC quan torna a casa.
    2- ODISSEU ha trigat 20 anys en tonar a casa seva

    Fins la propera! Rosa

  • Grup de Lectura en Veu Alta ha dit...

    Núria, Montserrat, Antoni, Rosa, (i filla de la Rosa): Molt bé la vostra participació.

    Antoni, Montserrat,... plenament d'acord amb en Torralba: tot ja està dit i molt ben dit en els clàssics. Llegir i rellegir els clàssics és un plaer però d'això només t'adones quan t'hi poses i no sempre és fàcil fer-ho. En aquest sentit, un dels grans avantatges del nostre grup de lectura és la possibilitat d'accedir acompanyat i també sense presses. Sinceramanet crec que és una magnífica via d'accés.

    Carles

 
PrestaShop themes