Diari de lectura. Stefan Zweig (i 2)

20 de nov. 2012 0 comentaris
Lectura. Avui hem acabat la història de Mendel amb emoció continguda. S'ha creat 'clima' de lectura transcendent. La història és colpidora. El personatge, Mendel, és víctima de l'infortuni. Mendel és acusat d'enemic de l'imperi de manera absurda, injusta, cruel, inhumana, trista,... i el seu món equilibrat i edificat sobre els fonaments dels llibres i el seu coneixement s'ensorrarà com s'ensorra també l'estabilitat i la 'cultura' d'un imperi austrohongarès en guerra.

Mendel reviu en el record del narrador i de la vella senyora Sporschil, l'única que havia estat fidel a la meòria del difunt.  

... aquella mujer sin estudios, al menos había conservado el libro para acordarse mejor de él. Yo, en cambio, me había olvidado de Mendel el de los libros durante años. precisamente yo, que debía saber que los libros sólo se escriben para, por encima del propio aliento, unir a los seres humanos, y así defendernos frente al inexorable reverso de toda existencia: la fugacidad y el olvido.  

Hem aprofitat per recomanar un altre llibre d'Zweig: les memòries. Molt, molt interessants. Molt. El món d'ahir. Memòries d'un europeu.


Més lectures. Zweig ha estat un parèntesi entre els contes de Calders que reprendrem la setmana vinent. El proper dimarts ens espera l'edició de Tots els contes i en triarem uns quants cada setmana fins arribar el Nadal. Avui també hem anunciat les properes lectures previstes -que ens duraran molts mesos-: una selecció de contes de Les mil i una nits i les primeres històries de l'Antic Testament de la Bíblia: la Creació, Adam i Eva, el diluvi universal, Moises, les plagues d'Egipte,...


Lectors. Avui érem vint, entre ells en Leandre, mossèn Leandre, que  avui ha tornat després de moltes setmanes d'absència i s'ha confessat: 'No m'entero de res del que llegiu', ens ha dit al final de la lectura. No ens sent, no ens pot escoltar, l'oïda li ha deixat de funcionar i els metges no troben solució,... de moment. No ha perdut la fe. Tampoc no es veu (gaire), i tot i així diu que sempre que pugui, vindrà. Fantàstic!

 
PrestaShop themes