Diari de lectura. Stefan Zweig (1)

13 de nov. 2012 0 comentaris
Lectura. De Pere Calders a Stefan Zweig. Sens dubte és un canvi radical. De la ironia, la fantasia, l'humor intel·ligent o el fet extraordinari que apareix enmig de la quotidianitat dels contes de Calders a la descripció precisa, a la construcció minuciosa i psicològica del personatge, al ritme pausat i constant de la narració, a la tragèdia humana i sense aditius d'Zweig.

Avui hem començat a llegir la història de Mendel el de los libros, hem arribat a la meitat, hem conegut el personatge, hem visitat el cafe Gluck, hem descobert el seu saber enciclopèdic dels llibres. Ens queda saber la seva història, el final de Mendel i l'impacte de la història en el narrador dels fets. Un impacte que serà semblant al nostre, gràcies al mestratge narratiu d'Stefan Zweig.

Zweig va ser un europeu militant, ciutadà i testimoni d'una Europa culta, de la Europa dels cafes, de les tertúlies, del pensament, de la cultura, dels llibres. Aquesta petita història és un reflex de les virtuts i també de la tragèdia europea. Avui hem vist la història dels cafès i la història de la cultura, a través dels llibres. Ens ha quedat per la propera setmana la tragèdia, l'altre sentit d'aquest llibre: la història de l'exclusió. Una història repetida que, malauradament, també forma part d'Europa.


 
PrestaShop themes