Diari de lectura. Divina Comèdia (32)

19 de maig 2010 0 comentaris
Lectura. Ens hem reunit 20 persones del grup per seguir avançant en el viatge de Dante pel Paradís. Quin viatge! Déu n'hi do! Portem 32 sessions de lectura de la Comèdia de les quals 7 són del Paradís. Ens falten, com a molt, 5 sessions més. Això no és res. Malgrat que el Paradís no està resultant tant 'avorrit' com esperàvem, el cert és que ja tenim ganes d'arribar al final del camí. 

Avui la Montserrat V. ha portat un llistat amb els 100 llibres que s'han de llegir. Ja n'hem llegit  uns quants d'aquest llistat i alguns dels que hi surten no són aptes per llegir en veu alta. La qüestió és que mica en mica comencem a pensar en la propera lectura i aquest cop hauria de ser més lleugera i en prosa, això sí. Comencem a buscar.  

Paradís (7). Cant XV. Diu Josep Maria de Sagarra a les notes de la seva traducció de la Comèdia: Aquest cant i els dos que segueixen són d’una importància capital, des del punt de vista històric i des del punt de vista moral i humà. Dante dialoga amb un avantpassat seu: Cacciaguida, el qual evocarà la bona i bella vida tradicional en Florència antiga. Aquest rebesavi, fundador del llinatge va ser armat cavaller per l’emperador i va morir combatent per la cristiandat:  un ideal perfecte. Al  cant XVI  Dante i Cacciaguida segueixen conversant sobre els canvis de la ciutat de Florència. En boca de Cacciaguida sentim una sintesi moral i social de la Florència del segle XII i començament del XIII. I, finalment, al cant XVII,  Dante, aprofitant l'avinentesa, vol saber del seu futur i de les al•lusions a la seva vida que ha sentit en el pas de l’infern i el purgatori. El rebesavi li explica que serà exiliat, també que es barallarà amb els companys d’exili. Al final del cant Dante es planteja un nou dilema: ha de callar? o ha ha de dir tota la veritat de les coses que ha vist i ha après viatjant per l’Infern, el Purgatori o pel Cel?


Concurs. Una pregunta per situar-nos 'fisícament' al Paradís. Avui també hem llegit l'inici del cant XVIII en el què hem canviat del 'cel'. A quin cel ha arribat ? Quants cels ens queden encara per visitar?

Fora de concurs. Suggeriments de lectures... Algú es vol pronunciar?
 
PrestaShop themes