Diari de lectura. Divina Comèdia (9)

11 de nov. 2009 1 comentaris
Lectura. Avui ha estat un dia estrany per qui escriu aquest diari de lectura, doncs no ha pogut assistir a (la major part de) la sessió. Malgrat tot, aquí teniu algunes dades: vint lectors, quatre cants i ja tenim la sortida de l'infern pràcticament a tocar.

A banda d'això, la televisió de la ciutat ha entrat a la sala a gravar i, a més, ha fet algunes preguntes a la Carme.

Pel que fa als cants d'avui, hem de destacar el cant XXVI, el de la mort d'Ulisses. El dia que va venir el professor Raffaele Pinto a fer-nos una xerrada sobre la Divina Comèdia, ens va fer una lectura comentada d'aquest cant i, per tant, ens va fer entendre molt bé el significat i la profunditat de les paraules de Dante. Avui era un dia per gaudir de la seva lectura.


Infern. Cant XXIV

Cercle vuitè. Setena fossa, la dels lladres, mossegats per serps i desintegrats. Els condemnats que a la terra tenien les mans llargues, a l’infern les porten lligades amb serps que, a més, els travessen el cos en un suplici etern.

Infern. Cant XXV

Seguim a la fossa dels lladres. Aquí Dante va més lluny que ninugú en matèria de metamorfosis: ens explica com una serp s’arrapa a un dels condemnat i com, mica en mica, es va produint la més increïble de les transmutacions, membre a membre, metòdicament.

Infern. Cant XXVI

Cercle vuitè. Vuitena fossa, la dels consellers pèrfids que trobem envoltats de flames. De fet, Dante veu el fons d'una vall ple de flames voladores i dins de cada flama l'ànima d'un pecador. És el cant de la mort d’Ulisses. Ulisses, que en la seva vida protagonitzà frau i mentides, explica a Dante qui era i què va fer: navegar cap a la mort només per estendre el coneixement del món. En paraules de Dante, Ulisses no torna a Ítaca sinó que continua el viatge cap a un destí més ‘alt’: el descobriment.

Infern. Cant XXVII

Cercle vuitè. Vuitena fossa. Seguim trobant condemnats per la perfídia i l’engany, entre ells: Guido di Montefeltro o el mateix papa Bonifaci VIII, veritable mestre d'enganys.

Concurs. Diverses preguntes per aprofondir en el cant vint-i-sis. Primer, Ulisses és condemnat dins una flama que comparteix amb un altre heroi grec. Qui acompanya Ulisses en aquesta flama de dues banyes?. Quin personatge, citat en aquest cant, va pujar al cel en un carro de foc? I finalment, al discurs que Ulisses fa els seus homes per seguir fent camí, els motiva dient que no van ser fets per viure com les bèsties, per què van ser fets, doncs?

Fora de concurs. En aquesta pàgina de l'últim número del diari L'Hospitalet trobareu referències a dos membres del "Grup de Lectura en Veu Alta" que el destí periodístic ha volgut posar junts a la mateixa pàgina. Qui són? Pista: a la lectura en veu alta també acostumen a seure a prop. No cal respondre, n'hi ha prou amb que els trobeu.

1 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Avui t'has proposat fer-nos treballar de valent. Comencem doncs!
    . Ulisses comparteix flama amb Diomedes, un altre cabdill grec a la guerra de Troia.
    . El personatge que pujà al cel en un carro de foc és Elies.
    . Ulisses recorda als seus homes que van ser fets per viure adquirint virtut i coneixença.

    Al diari de l'Hospitalet qui pren protagonisme és en Leandre. No hi hem trobat ningú més malgrat que hi ha una persona visitant l'exposició dels retaules a l'Harmonia que podria confondre's amb en Miquel, però segur que no ho és.

    Uf, quin cansament. Fins dimecres.

    Carme i Miquel

 
PrestaShop themes