Diari de lectura. L'Odissea (8)

19 de nov. 2008 4 comentaris
Odisseu s'ha donat a conèixer i ha començat el relat de les seves aventures des que va sortir de Troia. Els feacis amb el rei Alcínous al davant l'escolten embadalits. També nosaltres .

Nosaltres. El grup està format per 24 persones lectores més un coordinador i cronista, treballador de la biblioteca, i que està encantat de fer-ho i ser-ho. De les 24 persones lectores, 19 són dones i 5 són homes. Pel que fa a l'edat, set persones tenen més de 80 anys i deu més, estan entre els 70 i els 80. Dels que queden, sis tenen entre 60 i 70 anys i la lectora mes jove en té 40 i escaig. La mitjana és de 74 anys: equilibrada combinació de fortalesa i feblesa, de saviesa i desig d'aprenentatge, de curiositat i experiència. De reconeixement i aventures.

Reconeixement i aventures. Sessió número vuit i cant número nou. El cant IX és el del reconeixement d'Odisseu i on comença el relat de les seves aventures narrades en primera persona pel propi Odisseu.



En sortir de Troia, Odisseu i els seus companys arriben al pais dels cícons -que van saquejar-, després els vents i la mar els van dur al pais dels lotòfags -d'on Odisseu va haver d'arrossegar els companys que estaven sota els efectes del lotus i s'oblidaven del retorn- i, finalment, van anar a parar al pais dels ciclops.

Allà, Odisseu ha de fer ús de tota la seva astúcia per aconseguir sortir viu de la cova on el gegant Polífem els tenia retingutss ja que havia agafat el costum de menjar-se un parell de guerrers aqueus per sopar i un parell més per esmorzar. Odisseu enganya Polifem amb el nom -li diu que el seu nom és Ningú-, l'adorm amb el vi i així el pot deixar cec amb l'ajuda dels companys, finalment s'amaguen sota els moltons i les ovelles per poder sortir de la cova sense que Polifem se n'adoni.


Quan Odisseu, mar endins, explica a Polifem qui és, aquest demana a Posidó -el seu pare- que Odisseu no arribi a casa seva i en cas que el seu destí sigui arribar, que hi arribi tard i malament.

Arribar tard i malament no és el costum del grup, ans al contari: d'hora i somrients. Avui erem 19 i és cert, cada cop arriben més d'hora, són bons moments per fer tertúlia, a més , Helios entrava a raig per la finestra de la sala Quixot i estavem més feliços que si mengessim lotus.

Lotus. Què és i quins efectes produeix?. Pregunta del concurs que fem cada setmana sobre el llibre de les aventures d'Odisseu.


4 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    LOTUS - Fruita de la flor del Lotus - Qui la menjava perdia les ganes de tornar al seu país

    Carme i Miquel

  • Anònim ha dit...

    Núria.- Planta hernàcia aquàtica de la familia de les nimfeàcies i feia oblidar llur pàtria als estrangers que en menjaven.

  • rosa ha dit...

    Lotus- és de la família dels nenúfars. Els personatges del relat no es recorden de tornar a les naus perquè es troben molt bé i s'obliden de tot.
    Fins dimecres!!
    Rosa Casas

  • Grup de Lectura en Veu Alta ha dit...

    Efectivament, es tracta d'un fruit, dolç com la mel però que atrapa la voluntat.

    Carme i Miquel, sabent tot això, vigileu el que mengeu per aquests "mons de déus i de deeses", no fos cas que us oblidessiu de tornar.

    Núria, benvinguda i ben encertada. Enhorabona!. Passes a ampliar a la llista de "concursants del mes" (de moment, en sou cinc).

    Rosa (i filla de la Rosa). Molt bé. Feu un bon equip. Fins dimecres, que ens trobarem amb els lestrígons i amb Circe que com veureu són molt pitjor que els lotòfags, menjadors de lotus.

    (Carles)

 
PrestaShop themes