Diari de lectura. Pere Calders (7)

30 d’oct. 2012 0 comentaris
Notícies. Dissabte passat vam participar en la "Jornada Sales Calders Tisner" que es va fer a la Biblioteca Tecla Sala: vam llegir en veu alta i en grup el conte Raspall i ho vam fer la mar de bé. L'homenatge a tots tres escriptors, més que merescut i nosaltres, orgullosos de participar.

A punt per la lectura...


Lectura. Estem arribant al final de l' Invasió subtil i altres contes i jo diria que l'estil Calders ha quallat en el grup de lectors. Avui hem llegit tres contes ben diversos: L’Arca de Noè (conte infantil), Filomena Ustrell (1916-1962) i Refinaments d’ultramar. Un conte infantil que juga amb les reaccions que provoquen els cognoms de persones relacionats amb animals (o no), una biografia de mare i fill a l'estil de les vides de sants (o d'un futbolista famós), i una història gastronòmica que hagués pogut signar en alguns passatges el mateix Josep Pla. Diversitat però amb trets comuns: ens han fet somriure i quan ens hi hem posat ens han fet pensar.

De fet, la darrera història, la que ens descriu el 'shilayo' i la manera de cuinar-lo, ha provocat un encés debat sobre la crueltat de la història i sobre si Calders ha fet bé explicant-la. S'han fet dos bàndols ben diferenciats: els que han gaudit del conte i els que l'han patit, mentre el llegíem. La literatura com a creació artística i la literatura com a representació de la realitat. Uns veiem art literari, uns altres realisme i crueltat. Tot, mèrit de Calders.
 
PrestaShop themes