Diari de lectura. Pere Calders (6)

23 d’oct. 2012 0 comentaris
Sala plena. Quin goig!. Vint-i-tres! Fins i tot una amiga d'una lectora que l'estava acompanyant camí de la biblioteca, finalment s'ha quedat a escoltar-nos. Hem llegit tres contes: La batalla del 5 de maig, Esport i ciutadania i el conte infantil La lluna a casa. El primer l'hem repassat entre tots, primer no l'enteniem, la barreja de la història amb la representació d'aquesta batalla ens ha despitat una mica. Un cop entès, ens hem tornat a treure el barret davant l'habilitat del narrador, com sempre. El conte infantil, una delícia.

Finalment, hem repartit els fragments de Raspall que llegirà cadascun dels deu lectors que participaran aquest dissabte a la Jornada Sales, Calders, Tisner i també hem llegit aquest fragment de la ressenya de Lluis Serrasolses:

El conte, a més de poder-lo trobar en qualsevol edició de 'Cròniques de la veritat oculta', en molts llibres escolars de llengua catalana i en la cinta de casset amb contes de Pere Calders llegits per Anna Lizaran, el podem oferir com a regal als més menuts en l’edició il•lustrada per Carme Solé Vendrell: lletra grossa, adequadíssima compaginació del text i uns dibuixos d’un magnífic i tendre detallisme. La il•lustradora va aconseguir traslladar als seus dibuixos la màgia poètica del realisme de Pere Calders, va procurar fer entrar amb naturalitat tots els mínims detalls del text a les seves làmines i va documentar-se minuciosament per situar l’acció en una torre barcelonina dels anys 20 o 30: com el gos del nen Sala es menja el barret del senyor Sala; com la família Sala es reuneix i decideix desfer-se del cadell; com el nen Sala busca desesperadament per tota la casa un substitut al «Turc»; com troba un raspall a les golfes; com, a la nit, el raspall esdevé «Raspall»... El resultat invita a ser llegit en veu alta per un adult, ja sigui a classe o en família, i que la vista del nen estigui pendent tant de la màgia de les lletres com dels detalls dels dibuixos. Interpretat per la veu i per les imatges, el llibre permetrà que el nen tingui una gran obra de la literatura contemporània ben a prop seu. 

Un tresor.


La narració de l'Anna Lizaran, juntament amb altres contes llegits per diversos narradors, la podeu trobar al CD La Lluna d'en Joan. Us la recomano, val la pena.

 
PrestaShop themes