Diari de lectura. El quadern gris (2)

20 de set. 2011 4 comentaris
Assistents: 20
Temps de lectura: 55 minuts
Temps: Menys calor que la setmana passada. Temperatura d'entretemps

Observacions: Pels lectors més moguts ha començat la temporada de viatges i balnearis, en tenim tres pel món. Tres més són de 'rutes mèdiques', una altra activitat clàssica dels membres del grup. Notícia: avui no hi hagut bombons.


Llibre. "El quadern gris" narra el procés de formació no solament d’un gran escriptor, sinó també d’un personatge insòlit en el segle XX: viure contra corrent l’ha portat a produir una obra que obliga al lector a replantejar-se les conviccions més profundes que li han transmès els costums, l’ensenyament i la pròpia experiència,  escriu el crític Josep Maria Castellet a la introducció al El quadern gris. Una tria publicat l'any 1984.
 

Un altre fragment de la introducció que ens serveix per situar i valorar una més la importància de l'obra: Cronològicament situat en un dels moments històrics decisius dels començaments de la centúria –la fi de la Gran Guerra que assolà Europa de 1914 a 1918- aquest llibre és una visió particular de l’autobiografia d’un estudiant que, d’una realitat local –la Catalunya de l’època-, es prepara, sense saber-ho plenament,... per ser un dels agents culturals més aguts que hem tingut els europeus, al llarg dels més de seixanta anys, els que ens han dut de l’era finisecular fins la postmodernitat,..., la crisi del vell continent enfront la revolució tecnològica. (...) Josep Pla es va aturar en la revolució industrial: n’és un testimoni resistent, però resignat.


Lectura. Avui hem llegit els apunts d'en Pla dels dies 11, 14, 16, 18 i 19 de març de 1918. A més de les minucioses i precises descripcions dels personatges del poble (esplèndides les del senyor Guardiola, secretari titular del jutjat o les dels amics del masover Jaume, peladors de suro i afecionats al vi bo i a la carteta), comencem a trobar opinions literàries d'en Josep Pla, en aquest cas sobre Eugeni d'Ors, Pio Baroja (a l'esquerra) i Josep Carner (a la dreta). Cap del tres surt massa ben  parat. 

La cita. Al final del dia 18 de març: Déu Nostre Senyor ens ha donat, a nosaltres pobres, el sentiment de la dignitat de la nostra pròpia pobresa. El pobre que té algun dubte sobre el sentiment de dignitat de la seva pròpia pobresa té molt mala peça al teler.

La pregunta (aquest any amb premi final). Dues preguntes de resposta amb nom de santa i de verge. Pla explica, de quan era nen, les anades a Calella, a passar un mes a la platja. Al voltant de quina data hi anaven?. Un cop allà: pescar, banyar-se, remar, saltar pels rocs,... però sobretot, remar. Com es deia el bot?    

4 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Bé aixó ja està en marxa. Esperem fer-ho bé.
    Anaven a Calella passat Sta Margarida, sobre el 20 de juliol, passaven un mes deliciós i tenien un bot que li van posar de nom Ntra.Sra. del Carme. Estaba fàcil avui eh?
    Montse Vergés

  • Anònim ha dit...

    Hola deixo la meva resposta,

    Passat Sta Margarida que és el 20 de juliol, anaven un mes a la platja de Calella i el bot que hi jugaven es deia "Nostra Sra. del Carme".
    Adeu fins demà,
    Núria.

  • Carles Ferrer Sales ha dit...

    Montse, Núria,

    Molt bé. Ja veigg que ho haurem de complicar una més. Ja teniu 1 punt pel premi. Tot i que heu caigut en el mateix 'parany' que la persona que va llegir aquest fragment. Pla diu que el bot es deia "Nuestra Señora del Carmen". Segur que ell tenia la imatge de les lletres pintades i per això el reprodueix tal qual, sense traduccions.

    Fins demà,

    Carles

 
PrestaShop themes