Diari de lectura. Divina Comèdia (25)

7 d’abr. 2010 1 comentaris
Purgatori (i 11). Al darrer cant del Purgatori, el XXXIII, hem estat testimonis de la purificació final de Dante qui, després de passar pel riu de l’oblit es banyarà en el riu dels bons records que aviva la memòria del bé. Quan surt del riu Dante està     
... renovellat com les plantes novelles
amb les fulles més noves i recents,
pur i prompte a pujar a les estrelles. 
D'alguna manera nosaltres, lectors de Dante,set cents anys després, també ens sentim renovellats i disposats a emprendre el camí del paradís.

Paradís (1). El Paradís és el tercer i darrer dels tres llibres o càntics que componen la Divina Comèdia. Narra l'última etapa del viatge de Dant després del pas per l'Infern i el Purgatori.

Així com l'Infern  i el Purgatori  eren llocs físicament situats a la Terra, el Paradís  és un món eteri immaterial dividit en nou cels: els set primers prenen el nom dels planetes del sistema solar (en ordre Lluna, Mercuri, Venus, Sol, Mart, Júpiter i Saturn), els últims dos són: l'esfera de les estrelles fixes (on hi és Jesucrist) i el Primum Mobile (residència dels àngels). Per sobre de tot l’Empiri, el cel exterior, que és immòbil i abraça tots els altres.

Al paradís les ànimes se situen a l’esfera que correspon a la seva capacitat d’estimar Déu però totes les parts del paradís són accessibles a totes les ànimes.
     
Font: http://alvarofelipe.com/2008/06/19/resumen-de-la-divina-comedia-mapa-del-paraiso/

Lectura. Entre vint lectors ens hem repartit el darrer cant del purgatori i el primer del paradís. Seguim la pauta de les darreres sessions: faig més explicacions del què llegim i procurem fer fragments més curts. I , com els Manel, a vegades ens en sortim,

Concurs. Vist que les constel·lacions i les estrelles és un tema al que Dante recorre sovint, fem una pregunta apropiada:  A quina època de l'any -o dia- comença Dante el viatge pel paradís?

1 comentaris :

 
PrestaShop themes