Diari de lectura. L'Odissea (13)

14 de gen. 2009 2 comentaris
Tornada. Avui hem tornat a la lectura de L'Odissea amb la sala Quixot plena de gom a gom. Fa un mes vam deixar l'Odisseu tornat i adormit a la sorra d'Ítaca -tal com ens el va dibuixar en Joma pocs dies després a La Vanguardia- i avui hem vist com es despertava i reconeixia la seva pròpia terra amb l'ajut d'Atena, la seva dea protectora.


Argument
. Quan es desperta -al cant XIII-, Odisseu no sap si és a Ítaca, però llavors apareix Atena disfressada de pastor i li diu que aquella terra es Ítaca, l'hi assegura el seu ajut i li dona l'aspecte d'un pidolaire. Atena li diu que vagi a trobar Eumeu, i planegen un pla per la seva venjança. Al cant següent, el XIV, Odisseu va a casa del porquer Eumeu, a qui explica una falsa història sobre ell. Eumeu li parla dels problemes que hi ha a palau amb els pretendents de Penèlope i del seu amo, que ha mort a terra estranya. Li dóna menjar i vi i el tracta molt bé, i el pidolaire -és a dir. el propi Odisseu-, després d'assegurar que Odisseu és viu, explica històries de la guerra de Troia.


Alegria. Ens agrada compartir - aquesta és la raó del bloc- i tenir convidats de tant en tant. Per això, avui ha estat un dia especialment alegre: hem compartit la lectura amb un grup d'alumnes de batxillerat de l'institut Torras i Bages del barri de Can Serra. Cap d'ells ha volgut llegir en veu alta, però la seva jove presència, el seu comportament exquisit i la seva atenta mirada han estat estimulants un cop més. Hem sentit, això sí, la veu lectora del Jaume Agustí, el professor de grec que els ha guiat fins aquí.


Sentiments. Ben segur que cadascuna de les 40 persones que ompliem la sala avui n'ha tingut de propis i instransferibles. Alguns però, han estat compartits i transferits. L'Antoni s'ha emocionat amb la fidelitat d'anys mostrada per Eumeu davant un Odisseu que ell creu mort. En Leandre ens ha expressat que per ell la veritable evolució de l'èsser humà hauria de comportar la desaparició del desig de venjança. Un dels alumnes ha verbalitzat la seva sorpresa -'mai havia vist res igual'- davant el grup lector. En Jaume ha valorat positivament la falta de presa que tenim al grup de lectura a l'hora d'encarar la lectura en veu alta, amb els lectors joves, el seu dinamisme és sovint un obstacle per la paciència.

Concurs. Al cant XIII, un cop s'han identificat un a l'altre, Odisseu li diu a Atena que no s'ha adonat que li hagi ajudat gaire des que ell va embarcar en acabar la guerra de Troia però, encara que ell no en sigui conscient, nosaltres sabem que hi ha diversos moments en què Atena ha donat un divinal cop de mà a Odisseu. Recordes algun d'aquests episodis? Ens el pots explicar?

Fora de concurs
, però amb aplaudiments hem acabat la sessió d'avui. El motiu: en Leandre -a tenció: a punt de fer els 88 anys- ens ha regalat/recitat els primers versos de l'Odissea en grec. Se'ls va aprendre de memòria per la festa de final de trimestre però finalment no va poder venir. Estimulant, oi?.

2 comentaris :

  • Anònim ha dit...

    Resposta al concurs d'aquesta setmana:

    Ja en el cant V, Atena fa de mitjancera amb Zeus per enviar a Hermes a alliberar Odisseu´
    També ajuda a la princesa Nuasica perque trobi a Odisseu dormin a la vora del riu.
    Després, transformada en nena,l'ajuda a arribar al palau d'Alcinous, rei dels feacis.
    Atena, disfressada de pastor, li revela que ja ha arribat a la terra de Itaca. Ella li aconsella que vagi a trobar Eumeu, un dels personatges més sencills però, ensems, més emotius dels que hem conegut fins ara.
    Decididament, és molt millor la protecció d'Atena que la que ens ofereix el conseller Saura amb la limitació de velocitat per carretera.

    Pregunta al comentari d'aquesta setmana:
    Es coneix la data de l'aniversari d'en Leandre?
    Un capicua com aquest (88) no l'hauriem de deixar passar per alt.

  • Grup de Lectura en Veu Alta ha dit...

    Bé, bé, bé. Gràcies a la 'família Mesa-Rey' ja tenim uns quants moments "Atena" en els què aquesta ajuda Odisseu:

    1.- intercedeix davant Zeus (cant V)
    2.- ajuda Nausica a trobar Odisseu
    3.- ajuda Odisseu a arribar al palau d'Alcinous
    4.- ajuda Odisseu a reconèixer Ítaca

    Jo crec que n'hi ha més. Qui s'anima?

 
PrestaShop themes